Saturday, April 30, 2011

blog baru ;)

assalam uols...


meh kengkawan, datang lawat blog baru I...


blog ni sebenarnya blog pasal my new business... baru sangat2 buat. header sedikit comot. dalam proses menempah header baru...

biar nampak lebih professional sikit header tu.. hehehe... al-maklumla, buta IT kan... header pun sempoi giler sangat2!

kawan2 semua, doakan I success ok.

amin..



Wednesday, April 27, 2011

Carrot Pilaf with Chili

assalam uols...


nama resipi cam tahpape. hahahaha

I amik resipi ni kat dalam mag Women's Weekly. masa tengah golek2 atas katil pagi semalam sambil baca mag, I ternampak resipi ni. senang je bahan2nye...sume ada.. ok, mari kita mulakan..



bahan2;

i) beras basmathi

ii) stok ayam ( I rebus ayam ngan chicken stock Knorr ---> MSG free okeh! air rebusan tu kita wat chicken stock... )

iii) carrot cincang halus

iv) capsicum kaler ijau (tapi I guna kaler merah sebab kaler ijau dah abes)

v) bawang (ni takde dalam resipi, tapi I suka2 nak tambah)


cara2 nak masak;

i) tumis capsicum ngan bawang yang dicincang halus2 dalam kuali. oh ye, guna minyak ghee/butter ye...

ii) masukkan beras ngan chicken stock, masaklah cam biasa

iii) dah nampak nasi agak2 empuk, campur carrot yang dicincang tadi

iv) I campakkan kismis gak semalam dalam nasi ni... chiepani suke kismis.. ;)

v) pastu ayam yang direbus tu, I goreng madu.. macam wat ayam tuk nasi ayam


** rasa nasi ni sama macam nasi kat Kenny Rogers tuh.


semalam dedi siap cakap, nanti masa besday chiepani bulan 6 ni, instead of bbq, sayang buat nasi ni gak k... kita makan ngan whipped potato n gravy blackpepper.

dapatkah tuan2 dan puan membuat kesimpulan berkaitan dengan ayat di atas ?

cer cite, cer cite!

Friday, April 22, 2011

cer try, cer try..

assalam uols...



tengahari tadi I ikut my laki pegi bayar bill kat maxis.

semalam both line kami kena barred oleh encik maxis...

pasai pa kena suspended? sebab.. sebab.. sebab... aihhh malu nak cakap lak..

sebabnye ape lagi, sebab bini dia yang sorang ni memang takley harap bab2 bayar bil nih!

pecah rahsia mak haaaa....

ni pun astro call, cakap bill dah overdue. kah kah kah kah

laen kali bang, sebelum outstesen tu, kasi setel dulu sume bil boley?

ni tak, aritu before my laki berangkat, dia tinggalkan sejumlah wang kasi bini dia suh wat ape yang patut..

wat apa yang patut ye bang? oh, very the easy.

kalau mendapat kat I ni duit selepuk camtu, dah tentu2 la I berdesup ke shopping complex. macam2 I beli. termasuk 2 pasang baju baru aritu. beli baju je dah beratus2 duit tu abes.. ;)

last2 semalam bila line dah kena bar, joe tanya;

"sayang tak bayar bil ke?"

"urm... tak... orang mana tau nak bayar2 bil nih sume..." (sambil wat muka seposen)

"kan boley bayar online..."

"abis abang bagi orang duit cash, orang malas la nak gi bank nak deposit2kan duit tu...leceh tau.. kat bank nak parking susah.."

"dah, sok tengahari kita gi maxis center bayar bil.. arini sayang takley sms kawan2 sume. padan muka... sape suh tak bayar bil.."

elehhhhhhhhhh. mak tak heran. mak ley on fb jek. kat ym pun ley chat..

begitulah ye bang. jadi moral of the story, jangan bagi bini pegang duit cash banyak2. memang selamatlah aku leburkan laburkan... hehehehe

alang2 dah bawak I pegi maxis center, masa duk tunggu joe bayar bil sume, I pi menggatal duk kat area broadband promotion.

ada promotion sampai ujung bulan ni.. pakej broadband maxis plus modem cost you only rm100! murahhh nox... monthly bayar rm68, unlimited usage. kelajuan maximum 7.2 Mbps. yang lagi best, ko boleh try dulu broadband ni kat umah/opis, test kelajuan dalam masa 7 hari. kalau rasa2 slow tahap gaban, ko boleh pulang balik modem ni sume and dapat balik rm100 tadi.. gituuuu...

terus I grab! (see, bahaya tau bawak orang ni bang... kerh kerh kerh)

I beli no.prepaid baru gak. saje2 nak tukar angin. standby je nih..

lagipun joe mood cam baik je.. takde bangkang ape2pun tadi masa I nak beli, eventhough we all dah ada streamyx and broadband celcom sekarang. (pengguna internet tegar namanye nih)

ape salahnye nak cuba kan?



cer cube, cer cube, cer cube!


Thursday, April 21, 2011

kerh! kerh! kerh!

assalam uols...


anak tengah tido. kena hapdet laju2. ;)

chiepani demam arini. baru balik spital. now dia tengah tido..

inilah hasil aktiviti menge'pow' laki sendiri malam tadi. bak kata kawan2 I pepatah,

"kalau bukan bini sendiri yang pow, sape lagi kan?"

eh tapi sekarang ada saingan okeh. sape lagi kalau bukan chiepani. siket2 beli barang tuk dia.. momi selalu melopong... oleh itu, sebab nak kasi fair anak beranak, maka momi merekues bapaknye supaye belikan henbeg baru. kerh kerh kerh kerh...

teng teng teng....

crossbody handbag from Fossil kaler fuschia..

nak kena beli mangga lak pasni. ada ke bagi anak kunci je.. ape barang...


pastu misi seterusnya, bulan depan nak mintak jam ni pulak.



be prepared ye bang!


kerh! kerh! kerh! kerh! kerh! kerh!


Monday, April 18, 2011

merpati dua sejoli..

assalam uols...


chiepani memang manja sangat ngan dedi dia. bile dapat duk kat dedi, momi dia pandang sebelah mata je.. tskk tskk tskk

tapi momi ok jer sebenarnye. dapat lilek2 siket maaa... ;)

aman momi duk sorang2.. hahaha


belek pipi dedi.. ada jerawat ke di?

tayang gigi.. ingat comel la tu ye?


catch me if u can momi!

nak kena kerat lidah dia ni!

ooo... makan sorang2 ye... sikit pun tak lawa momi makan ye!


semalam kat Cat Competition tu, dedi cakap nak bawak chiepani round2 kat UPM while waiting for momi judging all the cats. tapi takde pun.. dedi bawak chiepani round2 dalam The Mines gak.. muakakakaka. non ado!

sebab kalau momi tak folo, jangan harap korang nak dapat dating berdua2an ye!

muakakakaka (gelak jahat momi)

Sunday, April 17, 2011

Petz Pow Wow @ The Mines Resort City

assalam uols...


siang tadi, from early morning sampailah dalam kul 3 petang tadi, I berada di The Mines... best gilerr... dah lama tak datang sini, padahal dulu boley kata tiap2 ari lah melepak sini... Mines ni dah macam port bebudak UPM la senang citer... ;)

I was invited by my dearest junior to be a judge for the cat competition today. (eh, pahal kau cakap omputih nih? )

ok, switched to BM back...

Petz PowWow (nama event nih) dianjurkan oleh Kesatuan Kucing Malaysia (KKM). rasanya ramai tau kan pasal persatuan nih.. rite?



kitorang sampai awal, dalam kul 9.00 pagi dah terpacak kat sini. so meround2 la dulu tengok2 booth..

model Kitton Pet Services yang terbaru. ahaks... ko jangan lupe bayar royalti hakak ye zul!

sape lagi gebu?

The Vet-in-action ;)

time ni tengah wat general check-up tuk sume cats yang nak masuk bertanding...




cecomey kan diorang nih? rasa nak peluk kuat2 pastu kempiskan pipi diorang. seb baek arr owner duk depan mata... kalau tak...selamat dah kena kepit bawah ketiak.. hahahaha


masa ni tengah tunggu tuk cat datang one by one tuk di judge... pasai pa jari aku duk melentik camtu haaa?


next event insyaAllah hujung bulan ni.. within 2 weeks time. insyaAllah, i'll be there ;)

really enjoy every moment here, sangat seronok dapat pegang kucing2 n entertain their owner as well too! dah lama wooooo I idamkan saat2 macam nih...

soon, I akan dapat entertain both; owner n their cats.

barang2 sume dah sampai (alhamdulillah), tunggu time I akan announce. but my service buat masa ni untuk orang2 yang di Melaka saja dulu keh... doakan I success dalam bidang yang I sangat2 minat ni.. aminnn.

let's kick a start bebeh!


soon ---> the Doctor wannabe. which line? depends on her! ;)



sebenarnye I tengah banyak sangat menda nak update blog nih. idea tengah mencurah2. tunggu ye next entry.

till then, tata!


Saturday, April 16, 2011

ini tidak adillllll!

assalam uols...


cer tengok ape yang momi n chiepani dapat from dedi..


momi dapat sepasang kasut...


hanny dapat berpasang2!


momi dapat cekelat...

hanny got lots of books and toys. (tak kuasa nak snap sume buku2 n mainan dia...pasal momi jeles banget! hehehehe)

plus lots of clothes!! arggggggghhhhhhhhhhh tidak!! dedi lupekan momi.. tskk tskk tskk (kesat airmata)


tak dilupakan, menda wajib beli.. fridge magnet..


dan fridge kitorang dah sarat dengan menatang alah ni... seb baik pintu bawah ada space lagi. sok2 kalau dah tak muat sangat, kite beli peti ais dua pintu k dedi!



mula2 memang momi jeles giler tengok barang2 for chiepani. tapi pastu dedi cakap, tunggu next week... dedi takley bawak balik lagi 1 kotak coz extra luggage charges is 350 pound ko... masak ler nak membayarnye... so dedi mintak supplier die courier kan.. huhu

nak tau ada ape? dedi beli Tefal set for momi!!

yeappieee!!!

ok, sekarang dah tak jeles ngan chiepani lagik. wink wink**



Wednesday, April 13, 2011

wordless wednesday...

assalam uols...




pic: credit to google



clue : Sunday, 17th.


Saturday, April 9, 2011

dear dedi.. kali ni by momi lak!

assalam dedi..


kali ni momi lak nak interframe dalam diari chiepani.

arini momi punya kesabaran sangat2 teruji tau dedi.

malam tadi bagi dia makan, pastu momi pegi dapur kemas mana yang patut la kan..

bile momi datang semula kat depan, tengok nasi sume dah bertabur 1 umah. ya ampunnn... dedi tau momi camne kan? memang tone suara naik ke tahap paling tinggi lah tadi. rasanya row depan ngan row belakang umah kita ni ley dengar kot suara momi tadi. singa betina pun takleh lawan tau!

semalam elok je dia makan tau. abes licin 1 mangkuk. arini pulak dia ngada2 buat perangai taknak makan.

masa momi jerit2 kat dia, dia terus lari baring depan tibi, nyonyot puting, peluk botol susu. (padan muka dia, tau pulak nak duk diam!)

masa momi kemaskan nasi (sebelum dedi call tadi), momi membebel je.. tapi chiepani tetap wat muka tak bersalah.. muka seposen je pandang momi lap lantai kutip nasi sume sambil mulut membebel2. abang ley bayangkan kan? hahahahaha

dah siap momi kemas, momi makan pulak. ley lak dia berdiri tepi meja wat muka kesian. tak kuasa nak layan. sape suh wat momi marah...

dia tengok momi tak layan, dia pegi kat teddy bear 2 ekor, seret depan tibi, tepuk2 bear konon nak kasi tido bear la tuh. masa ni momi dah tak tahan nak gelak. tapi takley kasi dia nampak, nanti dia tau momi dah ok. ego kena jaga tau!

pastu kan, masa sayang tengok AF, dia datang dekat2 dari belakang.. pastu cup cup dia kiss momi.. konon2 mintak maaf la tu ye? urmmm ye lah... momi maafkan awak. eleyh, tapi lama manalah dia ley bertahan duk diam kan? seminit pun tak dapat der...

dia ajak momi g dapur, amik air botol dalam peti ais. lepa kejap je, tengok2 dia dah rendam crayon ngan pen dalam botol air tu. sikit je lagi dia nak togak air tu dalam mulut.. ishhhh!! kau ingat ni air ABC ke? adehhhhh la.. bang, balik nanti sayang nak check blood pressure la. kompom dah naik nih..

tapi dalam pada cheeky2 nya tu, ada gaklah perangai dia yang mencuit ati mominye.. dia ni kan pandai amik ati. dah orang marah2 tu, kang dia tersengeh2 macam kerang busuk menyeringai tayang gigi, peluk momi. cairrrrrrr terus momi ko.

tadi pun masa tengok AF, bukan terhibur tengok budak2 AF tu, tapi terhibur tengok gelagat chiepani.. dia beria2 menari berpusing2, pantang dengar lagu rancak. lagi2 masa si Erul tu menyanyi. dia siap berjoget beria2, sambil mulut sebut "aaa... aaa.. la! la! la!"... nganga je pun lebih tu.. hahahahahaha

oh ye bang, tadi pagi kami berdua bangun kul 9.30 pagi! theee thee thee... sorga dunia. chiepani mula2 tu dia dah bangun dalam kul 8 pagi, tapi sebab dia tengok momi pejam mata lagi, dia pun sambung balik tido. pastu ingat nak beli nasi lemak kat makcik depan ni, sampai2 je kuih donat je yang tinggal. sadis.

so misi kami esok pagi adalah nak bangun awal n dapatkan nasi lemak makcik yang sedap tu. doakan kami bangun awal esok. ;)


awak kalau nak buat perangai ngada2 tu, tunggu bapak ko balik boleh?



dan dedi jangan lupe, tengok gambar2 anak kita kat fb. kemain sakan chiepani menyonteng kaki dan tangannye. huhu

ok, sampai sini je. momi ngantuk dah. gud nite dedi. eh silap, gud afternoon dedi. take care. luv u, muuahhhhh.



Thursday, April 7, 2011

dear dedi... (by chiepani) - part 2

assalam uols...


dedi, thanx ye belikan chiepani baju yang comel2 n toys tuh. chiepani syuke! banyak tul dedi beli.. boley buat baju raya tuh nanti... tengkiu dedi..

tapi momi cakap mana barang momi? telan liur je ke momi nih? hihihi. cian momi kiteee...

dedi nak tau... kite dah pandai pee pee dalam toilet tau. kalau kite nak kencing, kita akan pegang pampers and cakap kat teacher or momi "shii...shii.."

bila sebut magic word "shii..shii.." tu, nanti otometik momi or teacher paham dah and akan bawak kite masuk toilet..

sebab kat skool teacher ajar, if rasa nak pee pee, kita kena sebut "shii shii"

poo poo je belum pandai. teacher tengah dalam proses mengajar lagi nih... ;)

lagi kan, kite dah pandai sebut macam2 word. tak boley tulis sini, chiepani nak surprisekan dedi bile dedi balik k...

dedi, momi sedih tadi dengar bile dedi cakap, most probably dedi kena extend work lagi 1 week kat sana. kesian tengok momi... menung je dia.. momi indukan dedi... ;(

dedi nampak gemok la.. sonang ati eyh poie sana?


kita rindu nak main ngan dedi...


rindu nak main air ngan dedi... nak mandi sama dedi. nanti dedi balik, kita mandi sama2 k..



edi... take care k... miss u... muuuuuuahhhhhh


Sunday, April 3, 2011

boring lah...

assalam uols...

bapak busan tahap cipan dah ni.

chiepani dah tido. momi lak takley tido.

tadi time dia duk sebuk nak main, momi ngantuk giler. tapi manaley tido. minah tu wat momi dia cam kuda. jap2 dia tepuk2 kita, tapi pastu dia naik atas badan, and lompat. adehhhh

nak masak pun tak reti dah nak masak ape. pagi tadi wat bubur ayam tuk chiepani, and masak kuah asam tuk momi. done.

seriyes boring giler. bila my other half takde, mood nak masak pun ilang. yelah, sape nak makan pun kalau I beria2 masak macam2 kan?

my sis pulak emergency kena balik Klang on Friday tu.. sebab anak sulung dia demam panas. I bawak gi Hosp. Pantai Melaka, but paed suh refer ke Klang... so dia baliklah anak beranak... and malam tu gak anak buah I kena admit kat Hosp.Seri Kota.. sian dia.. maklang doakan nurul cepat sembuh k... aminnnn

ye ye I beli macam2 last week.. bajet ada orang nak teman kita makanlah kan.. wuwuwu

oh, malam ni ada Anugerah Bintang Popular,tak sabar! kurang sikit boring I malam ni..

dedi call tadi, dia tengah sakan bergambar kat Old Trafford. hampes ko dedi.. bikin momi jelesss! sok dia start keje kat sana, so lagi lah momi bosan... nak online skype pun kena tunggu tengah malam, time dedi dah abes keje.

ngaaaaa.... B.O.R.I.N.G!!!


Saturday, April 2, 2011

dear dedi... (by chiepani)

assalam dedi...

dedi, dedi tau tak...

malam tadi masa nak tido, chiepani sebut; "edi...edi.."

tapi momi cakap, edi takde. edi gi keje.

then dia golek2 cam biasa, mintak gosok2 before tido cam yang dedi selalu wat kat dia before dia tido.. tapi momi malas2 siket (hahahahaha) momi gosok belakang dia ala2 je.. then dia terlelap..

pagi tadi bangun je tido, momi saje tanya dia, "dedi mana?"

chiepani terus tunjuk kat pintu and cakap "edi je... edi je..." (dedi keje..)

then pas mandi, momi tunjukkan pic dedi dekat lappie, chiepani terus kiss muka dedi taw...

rindu betul dia kat dedi...

dulu dedi pegi outstation, masa tu umur chiepani baru seminggu... dia tak reti ape2 lagi...

sekarang dia dah 1 tahun ++, dah reti kalau dedi takde. besides, dia memang rapat ngan dedi...

so bila dedi takde ni, memang dia terasa lah kan...


mishhh u dedi...



dedi, take care k..

don't forget to buy me toys, shoes, dresses and books k... muuuuahhhhh dedi...


** received phone call from dedi just now, dia dah kat Dubai. transit 3 jam kat sana before gerak ke Manchester.. jangan buat2 lupe barang2 for momi gak ye! hehehe