Tuesday, November 24, 2009

gulai lomak ketam

salam uols...

setelah beberapa minggu...opss sori2 bukan minggu, hari ye...dapur aku tak berasap, akhirnya petang tadi ia kembali berasap semula...ngeh2...biasala tu, lately ni kan mak bz noxxxx.....

semalam gi tesco, beli ketam....encik joe ngidam ye.....nak sangat gulai ketam tuh...so layankan jerrr...

arini, aku bukak kelas memasak di blog...ala, resipi sonang jer, semua pun pandai buat ni aku rasa...tapi saja nak share..mari kite saksikan...

GULAI LEMAK KETAM

bahan-bahan yang diperlukan;

cili api, bawang kecik, belacan, udang kering, garam

serai 2-3 batang

santan semangkuk...sukati la nak guna santan kotak or perah sendirik..
cam aku, beli dalam kotak jerr


and of coz la mr.crab...kalau tak de ni, bukan gulai ketam namanye....untuk kami laki bini, aku guna 4 ketul ketam saje..cukupla tuh....

mula2, tumbuk dulu cili api ngan garam (petua orang tua2 nih!)

then tumbuk bawang kecik, belacan ngan udang kering

pastu, masuk semua bahan tadi dalam periuk, tuang santan sekali, kacau atas api yang kecik

pastu, tambah serbuk kunyit sikit...barula kaler ijau kunin kuah lomak korang



then, tambah gula & garam sesedap rasa...continue masak, kacau pelan2 dalam lima belas ke doploh minit....


dan...inilah hasilnya.....ape rasenya?tanyala orang umah mak aii.......

sekian kelas kita hari ni hokayyy......

8 comments:

amm said...

suker noh aku ngn umh ko skrg ni..ada ketuk2 dapor zue!!huhu...i like!!

zue comelz said...

hehehe....tq2!!
sesape ada nk request resipi nak aku masak, silakan...insyaAllah, i'll do it...huhu

zue comelz said...

mek, bilo mu nak folo ni?huh...aku ugut keras ni..hahahaha....

amm said...

aritu meme aku pk nk jd org 1st tp bl pk2 blk...xmo la...aku nk pgg yg k-5!!miahahaha....

Rita Razif said...

fewwittt!

sesekali masuk dapur.. not bad u!
huhu.. eleh amm tu; nk no 5 bagai.. hikhik

amm said...

sbb i ank k-5!! perh pdhal dok test2 tp xlps & tu psl hold dl..wakakaka...a bit diff la dear ur follower to, kne click yahoo sgla..nnti2 test smula k laling...

zue comelz said...

eita:hehehe....sekali sekala turun dapur..kikiki....boley la wat ada2...

amm:huh, ni sat gi klu aku tgk org ke-5 pun bukan mung, abesla mung aku godek..hahaha

amm said...

yahooooo!! ko nk godek tang mn??kaki & tgn jew tau...part lain??no no no...