Saturday, December 26, 2009

sentosa island, singapore-1st trip

salam uols...

haaa.ada sape sape indukan mak tak?ahaks, mak perasan glemes la nih,jangan marah noxxx.
seperti yang dijanjikan, alhamdulillah, kami selamat sampai ke Sentosa Island, buat pertama kalinya.hiks (penting?)

trip kali ni cuma pergi Sentosa Island jer.memula sebelum sampai ingatkan pulau ni cam besar giler and sangat banyak tempat nak shopping.tapi tidak sebenarnya pown.beria2 joe tukar duit banyak2 (currency Sing Dollar; $1 = RM 2.45) mahal hokay duit diorang.kami tukar rm500, dapat dalam $ 250++ jek, tapi sangat la best, coz 1 sen pun tak luak duit tuh!hahahaha.magik taw!

hujan lebat sepanjang perjalanan, dari Tuas ke Bandar Singapore.


sampai sana hujan lebat mencurah2 ya hampunnnn.macam keciwa pun ada gak, tapi dah sampaikan, redah jer la. sampai2 terus gi cari stesen MRT, kat sini kena beli tiket tuk gi Pulau Sentosa. kalau kat Malaysia, nak ke Langkawi tuh kena beli tiket feri, kat sini diorang tak maen la feri2 tuh sume, diorang main MRT jer. MRT ni macam LRT la kat mesia.berdesup je peginye.tak sempat nak panas bontot, tengok2, eh, dah sampai? haha
tiket MRT ni murah je, $ 3 seorang. kanak2 FOC. (untung ek FZ?)

ni muka budak yang beruntung tuh.along bukit beruntung tollll.hahaha


ni dalam MRT.tu pemandu pelancong kitorang yang tengah pegang map tuh.ahaks


destinasi pertama kami, ke Underwater World, yang femes tuh. tapi stil, malaysia is the best of the best. as compared to Aquaria KLCC ngan Underwater World Langkawi, UWW Singapore ni biasa jek! hehe. takde beza. kat sini ada jaws la, dolphin la, sea lion la, giant crab la, n tah hape ke benda nya lagi.ikan talapia, ikan haruan, ikan sepat je takde. erk, mentang2 ni ikan kampung, diorang taknak letak dalam nih ek?sian ikan2 tuh, kecik ati taw diorang!
tiket UWW ni pun tak mahal, $ 28, sama kan? (tapi kalau convert duit mesia, memang berganda la,haha)

abes round UWW nih, kami ke Imbiah Lookout point pulak. hujan masih lebat mencurah2 lagi.tapi teruskan gak jalan, alang2 dah sampai kan.kat sini, sama macam taman rekreasi ayer keroh tu jek! haha, trust me guys! sini ada butterfly park, ada menara "Sky Tower", ada Merlion Walk, Sky Ride ngan ape lagi ek? halaaa...mak nyanyuk dah. rekod sume dah padam.battery weak.tit tit tit tit.. (bling2 merah,ahaks)

The Merlion. sedey bangat tak dapat nak amik gambaw depan patung nih sebab hujan.huu.ni pemandangan dari dalam Sky Tower.


ni plak kat 'Pasar Karat"


gambaw laen nanti saya upload kat FB jer la ek.payah upload dalam blog.slow cam slow lorrist!

ni saya ada satu cite kelakaw tahap gaban nak share nih. ok, kat sentosa island nih, if korang nak bergerak antara satu destinasi ke destinasi lain, korang kena naik bas ok. beli tiket bas, $ 4 kalau tak silap, untuk 1 hari. then, diorang akan bagi 1 leaflet, tuk guide korang. nak dijadikan cite, si Joe ni kengkonon nak jadi tourist guide of the day la kononnnn. abes beli tiket bas, kami pun carila bus stop. joe ngan bangganya cakap camni kat kitorang,

"kite kena cari bus stop yang ada line merah, baru ley gi underwater world"

kami yang pes time nih pun ikut jelah.ngan hujan lebat nya, kami redah gak berjalan. FZ dah kena selubung dalam stroller dia. mula2, kami jumpa bus stop yang line kaler kuning, ok fine, kena cari yang kaler merah. lintas pulak jalan, jumpa satu bus stop, still kaler kuning gak linenya!

saya pun cam dah penat, dah la basah, seksi, make-up dah cair, tudung dah serabai2,tangan dah lenguh pegang payung sambil kena tiup angin. (boley bayang ke tuh rupa saya camne?) maka saya mintak sume orang stop jap, then saya amik leaflet guide tu dari joe. saya baca betul2.

HUK ALOHHHHHH!!!!

rupenya kan, bukan diorang suh cari bus stop line kaler merah, diorang suh tunggu bas yang ada papan tanda kaler merah. kat sini bas ada 3 kaler papan tanda, merah, biru, kuning. yang si joe pandai nih, dia suh cari bus stop kaler merah. halaaaaaaaaaa sampai doblas tahun cari pun tak jumpa la sayangkuuuuuu.hahaha..itula kisahnya vacation kami this year ke Sentosa Island.

then naik2 jer bas, FZ jadi tumpuan la kengkonon. sume orang dalam bas sibuk nak acah2 die. ada satu kapel tuh, beria2 nak amik gambar FZ. saya ngan joe biarkan jelah. wah, kecik2 dah ada fans nih, nanti saya ingat nak anta anak masuk ujibakat tom tom bak la.haha. mak nak tumpang glemes sekali nih.

p/s: magik sebab duit kami 1 sen pun tak luak tu nak taw ke? sebab kami ni disponsor sepenuhnya oleh Makde,lap u makde!!! muuuaaahhhh

8 comments:

Rita Razif said...

zue.. a vr good n honest review! eita suker.. huhu.. klu best mmg kita ckp best.. klu xbest pn ckp x best.. at least bleh jd rujukn pd saper2 yg plan nk gi singapore aite? huhu

p/s : jauh prjalanan luas pndangan ;)

imaninarafizal said...

lawakkkkkkkkkkk...hahahahahahha...ak gelak nk pecah perut ni...kolo ak pon ak hangin gak....heheheh tp tak pe best kan...

zue comelz said...

eita:he2...tu la ta...terus terang je senang kan..direct jer..hahaha
tp zue x gi mainland lagi, insyaAllah nanti bulan feb ni gi, mungkin mainland lagi best....

nantikan reviewnyer...=)

sya: hehehe...tu la sya, dah ujan lebat...pi ikut tourist guide kami nih ha..lawak tol si joe...

Rita Razif said...

cian joe.. for sure 2nd trip nnt lg best sbb.. korg dh ader pngalaman.. time tu joe mmg dh lulus jd tourist guide laa.. huhu.. iya iya lah.. eita tunggu punyer.. sunyi blog nie xder ngomelan frm mummy FZ ;)

zue comelz said...

eita: tu la...pelik tul si joe nih...padahal bukan 1st time die gi singapore...maybe yg kat sentosa ni 1st time, tu yg die blur...hahaha...
mcm x penah travel je die tuh..travel jauh2 b4 ni ok jer...agknye klu die sorang2 baru die ok kot..kikikiki

Lovely Emy said...

best nya, best nya, nak pg jg lah, insyaAllah tahun depan.. :)

sarah kalam said...

fz,jom kite g shoping kat sgpore same2...
ooo,fz byk peminat ye...
msti la,fz kan comel!!!
hehehehehe...

zue comelz said...

lovely emy: hehehe....gi lah...tp jgn choose rainy season cam kami..banyak tempat xle nak bergambar, coz ujan lebat giler..

sarah:jom2!! FZ on jer...bile nak pi?sarah, join kami dis february nak x?joe ada aero show nanti kat sana...die org kuat..hehe
p/s: FZ comey ek? c the mummy la..hahahahaha...perasan gilos..