Friday, February 12, 2010

AGUS the explorer...

salam uols...

alhamdulillah, Agus selamat mendarat di KLIA jam 5.45 petang semalam. curious sungguh saya menanti dia di arrival hall petang semalam. terbayang2 wajah Agus yang dihantar oleh Kak Ummu melalui email saya.

Agus sampai je kat umah kami, mula2 dia senyap taknak keluar dari pet conveyor nya.. biasalah, sure dia panik kan, rumah baru, bau pun lain je. so saya calm down dia. usap2 dia, panggil dia pelan, then slowly he steps out. dia sniff2 sekeliling umah, tak ketinggalan, FZ pun dia sniff2 gak. hahaha

sejam sebelum ketibaan Agus, joe punyalah excited, siap kemas umah semua. isi biskut baru, air minum baru, then fill up new sandlitter dalam litter tray arwah memon. memon, mak ngan ayah pinjamkan barang2 memon untuk Agus ye....

malam tadi, agus ikut kami naik tingkat atas. tapi dia tak tido, dia explore semua room kat 2nd floor. masuk bilik FZ, guest room pun dia masuk. dia try semua katil. katil FZ, katil dalam guest room pun dia naik test sekali. hahahaha lawak la Agus.

bila dalam bilik kitorang, dia naik join atas katil sekali, tapi kejap je. rupenya dia lebih tertarik pada couch dalam bilik kami. so dia tido je kat situ. maybe sedap kot tido situ, sebab kena aircond direct kat dia.

okay, ni saya share gambar Agus. Agus sangatla pemalu, sangat susah nak snap pic dia. pic saya ambil dari FB kak Ummu. saya sangat2 hargai jasa baik akak kerana sudi memberikan Agus kepada kami. kami akan jaga Agus sebaik mungkin, sayangi dia seperti anak sendiri....Allah je yang mampu balas jasa baik akak...


12 comments:

Siti said...
This comment has been removed by the author.
[siti] said...

best nyer. happy utk korang gak.

dulu aku bela kucing gak. actually org buang anak kucing 2 ekor depan kedai kakak aku. tgk2 yang sekor dah mati.. yang sekor mate mcm dah kene infection. kitorang decide nk bela n kasi name Miau.

mule2 kitorang bersih2kan sendiri je mata kucing tu. pastu ade member aku die mmg pencinta kucing, die kasi satu ubat dlm tiub ni utk taruk kt mata kucing tu. too late kot, sb nampak teruk giler la... then kitorang pun bawak g vet.

baru tau mata Miau ni dah mati upernyer, tp nk operate mase tu die kecik sgt. So, doc soh pakaikan yang kat tengkuk tu so die tak garu2 mate die. duk dlm kandang je sbb takut die g jalan raya kan. Hari2 bersihkan mata die, tibe2 satu hari mate die terkeluar siot, mcm ade nanah2 lendir2 centu. serius terkejut. tp lepas tu ok la xde luke2, tp jadi la die one-eyed-cat.

Ade la 2 tahun kot bela. Last year kitorang g holiday Padang... balik dr Padang Miau hilang tak balik2. Puas carik tak jumpa2. Sedih gak la.. aku siap beli makanan kucing yang basah tu, kot2 Miau balik, die suke makan yang tu.. tp tak balik2.. so aku pun takde simpan hope dah la..

bile kite dah ade bond dgn kucing ni, even kalau mase mule2 xde rasa nk bela pun.. sedih bile kehilangan. Aku doakan Agus ni boleh mengisi kesedihan dan kek

[siti] said...

oh.. ade lagi sekor.. pon takde intention nak bela.. tp die jatuh dr atas ceiling. Name die Yoda sbb tinger die mcm Yoda ceta Star Wars tu. hehehe. tp Yoda mati cepat, suddenly je. maybe kene patuk ular ke, tak sure.

amm said...

rahmah..pnjg cita ko beb..dah mcm ur entry je ni...ahaks..aku xpnh rs cm korang rs...sekadar mmbc sj...tp aku pn sedih gk....now aku leh imagine cmne bpa aku rs bl lembu dia kiok ttiba...urmmmm...

opss aku wat joke je ni tau...sj nk eppy2 kn zue....daaaa....

zue comelz said...

rahmah: yela, betul ape yg ko ckp..aku setuju...family aku pulak mmg attached ngan cats ni since mak aku kecik lagi... semua stok suke kucing..adik badik pun..

o, anak kucing tu kena eyes infection..biasa dia akan pop-out bile nanah dah penuh n lmbat dirawat.

tp aku salute la ko, sanggup jaga kucing sakit tu kan... bagus la. murah rezeki tau kite jaga haiwan ni. insyaAllah.

mcm aku ngn joe, mmg xle hidup tanpa bunyi meowww dalam umah ni. hehe. kekok giler. so kena cepat2 bawa kucing baru masuk...

zue comelz said...

rahmah: thx...aku pun harap gitu...mmg sonok sebenarnya jaga kucing ni. org kata, kalau bela anjing, anjing tu jadi hamba kita...
tapi bila kita bela kucing, kita yg jadi hamba kucing... hahahahahaha

amm: thx mek..aku suke lawak tu...aku ok dah... seminggu berkabung cukupla kan. agus pn dah sampai...tapi mek, rit kena belajar suke hewan keh, sbb bakal MIL die vet! haha

amm said...

ko jgn la zue...msalh bkn pd ank atau bpa...tp mak dia takot kucing!!wakaka..

zue comelz said...

amm: hahaha... omak nye yg takot ek..kalau camtu, omaknye kena g kursus supaye tak takut kucing... wakakaka

Saphea said...

Walau pun ada kucing baru ...kita akan masih ternampak nampak yang lama ...
I miss Syuk Very Much ...!!

zue comelz said...

saphea@k.nani: hehehehe..yela kan kak, mana ley nak dilupakan yang lama... yang lama tetap bertakhta di hati...

sarah kalam said...

selamat dtg agus..

zue comelz said...

sarah: thx dearie..hehehe...cepat cite pasal induksi kamu!! haha