Tuesday, February 1, 2011

banjir besar di Melaka

salam uols...

keadaan banjir di Melaka dah boleh dikatakan agak teruk.

petang semalam I dapat tau air Sungai Melaka dah berada di paras 2.6 meter (paras berjaga2 is 3.00 meter)... and malam tadi dengar berita TV3, seorang mangsa banjir from Jasin dah terkorban.. subhanAllah... takziah pada keluarga beliau...

buat masa ni, daerah yang paling teruk affected adalah Jasin dan Alor Gajah dan sedikit di kawasan Melaka Tengah. banyak haiwan ternakan telah diselamatkan oleh penduduk dan ada juga yang tak dapat diselamatkan.. while penduduk kampung pulak dah dipindahkan ke pusat pemindahan mangsa banjir.. kesiannya mereka... simpati betul...

pagi tadi, masa on the way dari rumah menghala ke nursery hantar chiepani, I terkejut sebab tengok deretan kereta di sepanjang jalan nak ke Taman Merdeka (area Batu Berendam Airport). then, nampak polis and RELA banyak standby kat tepi jaga lalulintas. Ya Allah, banjir dah rupanya kawasan ni...


gigih benar la I kan nak amik kereta sambil drive... senget2 gambar haa.. huhu

nampak kan kereta bersusun sepanjang jalan...


I terus call nursery, in case diorang tutup. tapi alhamdulillah, nursery still buka sebab kawasan diorang tak affected lagi, but dah dideclare as kawasan berjaga2. I cakap ngan teacher dia, if anything, just call me or hubby asap... I or hubby akan fetch up chiepani secepat mungkin... actually now pun nursery dah takde electric, TNB cut - off sekejap electric supplies.. takpelah, sekejap je kan.. bukan selalu kena dugaan camni.. I just berdoa semuanya selamat and back to normal as usual...

I still remember, last banjir besar melanda Melaka was on 2006.. to be exact, hari Krismas masa tu.. masa tu I duk menyewa and belum kawen lagi... teruk giler banjir, air kat rumah yang I duduk naik sampai paras peha.. kitorang dipindahkan sementara ke sekolah2 berhampiran.. jalan semua tutup.. banyak juga pets yang terkorban, sedih sangat sebab tak dapat nak tolong selamatkan.. ada seekor anjing baka Shih Tzu, terikat dekat gate tuan rumah dia, but polis/bomba semua takley nak tolong buka rantai dia.. alahai... sedih nye!

huhu, pengalaman banjir tu lah yang paling I tak dapat lupakan... and now, sekali lagi ia berlaku... alhamdulillah, kawasan kami masih selamat.. but kami still kena berjaga2... tengok cuaca dah ok siket dari semalam, hujan pun dah berhenti.. syukur sangat2.

I doakan semua mangsa banjir tabah menghadapi dugaan, dan semoga semuanya pulih seperti sediakala.. amin ya rabbal alamin...





4 comments:

•♥• RR •♥• said...

uiks.. be alert zue if ader info terbaru tntg banjir kt ur area..

eita doakn semoga cuaca akan terus baik hr nie & hopefully banjir kt melaka akan surut.. take care :)

imaninarafizal said...

Apa2 pon brhati2 ye ...semoga semuanya selamat...

~│CatWoman│~ said...

eita: thanx.. amin, zue pun harap gituu..

btw, pagi ni dah tak hujan, syukur alhamdulillah...

sya: thx mek... amin =D

Anonymous said...

Kt tmn merdeka still bnjir lg x? Ade kte da x bnjir lg coz krajaan da gli longkang dpn psar borng ngn dlmkn sungai..sre nye yg bbrpe taun lpas yg bnjir pn area blah roundcabout kt sir port tu je kn?