salam uols...
ni first time I try, buat tomyam lemak. sama je caranye macam masak tomyam biasa tu, tapi yang ni just tambah santan, nak kasi berlemak... ;)
gambar2 berikut adalah bahan2 yang diperlukan tuk masak tomyam lemak ni ye..
1. tuang air dalam periuk, didihkan. then masukkan cili api, serai dan lengkuas yang dah dititik tadi. kemudian masukkan bawang besar (potong 4), kiub ayam dan kiub tomyam. (I pakai kiub Knorr).
2. lepas tu, masukkan sayur2an yang dah siap dipotong. reneh sekejap, then boley masukkan ketam dan udang dalam periuk. kacau perlahan2.
3. masukkan santan dan kacau perlahan. jangan bagi santan berketul2 ye.. kena selalu kacau dan kecilkan api sikit.
4. bila dah empuk, baru uols masukkan tomato, cendawan, perah limau kasturi dan masukkan daun limau sekali... hurmmmm harummm!
rasanya? sendiri mau ingat lorrr.... hehehe
selamat mencuba!!
6 comments:
perhhhhhh.....harus aku cuba ni zue....mcm ala2 d restaurant la....
penah try masa kt chiang mai ari tu... sedap. penah try rasa, tp tak penah try buat sendiri.... tp setengah2 org tak suke sbb kata cepat muak....
asal xjempot ktorg dtg join mkn ni??
Apasal berbuih-buih santan kor tu? berbuih mulut den dah nie. Hahahhaha
amm: hehehe... try mek, jangan tak try =)
insanbiasa: a'ah, cepat kenyang makan ni.. sebab berlemak kowt ;)
sarah: nanti next time wat, saya ajak ek!
dobot: dio berbuih pasal aku letak buih sabun... kasi bersih sikit... hua hua hua
Post a Comment