Wednesday, April 27, 2011

Carrot Pilaf with Chili

assalam uols...


nama resipi cam tahpape. hahahaha

I amik resipi ni kat dalam mag Women's Weekly. masa tengah golek2 atas katil pagi semalam sambil baca mag, I ternampak resipi ni. senang je bahan2nye...sume ada.. ok, mari kita mulakan..



bahan2;

i) beras basmathi

ii) stok ayam ( I rebus ayam ngan chicken stock Knorr ---> MSG free okeh! air rebusan tu kita wat chicken stock... )

iii) carrot cincang halus

iv) capsicum kaler ijau (tapi I guna kaler merah sebab kaler ijau dah abes)

v) bawang (ni takde dalam resipi, tapi I suka2 nak tambah)


cara2 nak masak;

i) tumis capsicum ngan bawang yang dicincang halus2 dalam kuali. oh ye, guna minyak ghee/butter ye...

ii) masukkan beras ngan chicken stock, masaklah cam biasa

iii) dah nampak nasi agak2 empuk, campur carrot yang dicincang tadi

iv) I campakkan kismis gak semalam dalam nasi ni... chiepani suke kismis.. ;)

v) pastu ayam yang direbus tu, I goreng madu.. macam wat ayam tuk nasi ayam


** rasa nasi ni sama macam nasi kat Kenny Rogers tuh.


semalam dedi siap cakap, nanti masa besday chiepani bulan 6 ni, instead of bbq, sayang buat nasi ni gak k... kita makan ngan whipped potato n gravy blackpepper.

dapatkah tuan2 dan puan membuat kesimpulan berkaitan dengan ayat di atas ?

cer cite, cer cite!

No comments: