Tuesday, May 24, 2011

berkat kesabaran ;)

assalam uols...


sekarang ni I rasa teruja sangat. HAPPY la is the correct word kot... ;)

since last week, kitorang mencari kontraktor untuk buat major renovation kat few parts of our house.. alhamdulillah, ada rezeki lebih sikit tahun ni, boleh la kitorang tambah2 apa yang patut. tak salah kan invest tuk kediaman sendiri ;)

berkat duit kumpul2 kami laki bini plus I pun dapat durian runtuh recently (alhamdulillah), so kami decided nak tambah2 part dalam dan luar umah... pantang ada duit lebih sikit kan ko!

I nak cite siket la pasal contractor yang kitorang dah jumpa. memang from the first lagi, kami blacklist contractor melayu. bukan kami taknak tolong orang melayu sendiri, but from experience kawan2 and jiran2 berdekatan, kami macam tawar hati pada contractor melayu... ;(
tapi I believe bukan semua orang melayu perangai macam ni kan... just a few of them la.. (ayat cover baik punyaa! hahahahaha)

dan last week datanglah contractor2 berbangsa cinos nih... pakaian sikit punye smart (pakai baju company) bawak segala macam katalog, kereta dia bawak pun memang hebat la.. kitorang pun discuss la itu ini, bla bla bla ngan dia... tang mana nak tambah, mana nak pecah, and segala macam mak nenek la kan...

sekali bila dia email kitorang (kelassss kan? dia main email ok..huhu) quotation, ha, amik ko! terjelir lidah membacanya... so kitorang says nehi nehi la pada itu olang... mahal bebenau, cam mencekik darah je!

keputusan adalah..

*
*
*
*
*
*
*
- REJECTED-

then proceed pada next contractor. olangnye biasa2 saja. very the sempoi. dia datang umah, just pegang calculator ngan note book kecik je. hihi. kitorang pun citelah ape nak buat kat dia, the same stories macam dekat contractor men"nyemart" tuh..

pastu dia pun amikla measurement sume. then esoknya dia suh kami datang sendiri ke kilang dia, untuk pilih material and design. best giler ok... kami pilih material yang sama, design yang sama gak macam yang contractor semat2 tu quote before this.

and surprisingly, harga yang contractor pakai biasa2 ni adalah sangat2 jauh beza dengan yang si me"nyemart" tadi! kali ni kitorang terjelir lidah bukan sebab mahal, tapi sebab murah... hehehe. plus, siap ley mintak special design lagi and takde charge dikenakan ke atas itu.

kalau contractor yang sorang lagi tadi, mana ada nak bawak kitorang gi showroom sume, dia yang decide siap2. tah pape kan? pastu mark-up harga gile2, walhal barang sume sama je. maybe dia charge kitorang kaw2 sebab dia bajet kitorang ni taktau harga pasaran sume kot.. and dia charge "presentation" dia masa dia wat measurement and quotation tu ari...uhuks..

so keputusan dengan contractor biasa2 je tu;

of coz la ACCEPTED!

reason;

- harga berpatutan (sangat!)
- tempoh masa siap yang cepat
- material yang digunakan berkualiti
- pengalaman kerja yang amat memuaskan dengan a few friends and neighbours... ;)

so kerja2 renovation akan bermula esok. dalam 3-4 minggu akan siap. insyaAllah.

nanti bila semua dah siap, I akan share tentang perbezaan harga and pemilihan material sume tu k...

actually, point yang I nak stress out kan kat sini is, the choice is in your hands. kita sebagai pengguna berhak menentukan pilihan kita... yelah, yang nak membayar pun duit kita gak kan.. jadi buatlah pilihan dengan bijak! daripada kita bazir duit bayar "presentation" contractor yang cekik darah and nampak advance giler, baik jimat duit amik contractor yang simple je... benda yang kita nak buat tu pun end productnye sama je kan?

ok, I dah penat menaip. terpanjang pulak entry kali ni ye.. thee thee thee




6 comments:

•♥• RR •♥• said...

wahh bestnya dah start buat renovation.. nnt dah siap share laa pic rumah before n after yer ;)

~│CatWoman│~ said...

eita: ehehehe... okies2... insyaAllah, akan dibuat entry itew ;)

amm said...

ini dia ek, hebat la zue & nnti jgn lupa share pics ye coz aku mmg teruja bab2 renovate ni ;D

~│CatWoman│~ said...

amm: ok mek no hal... nanti aku letak pic before n after renovation kami yang tak seberapa nih..

n aku share sekali pricing eyh..ley wat panduan ;)

amm said...

ok bebeh, terima kasih daun keladi...huhu...

Dallies said...

wahh...x sabar nak tgk!