Wednesday, May 4, 2011

entry orang nak period

assalam uols...


I ni sebenarnya tengah emo gile ni, tersentap sikit.

I taktau camne nak bercerita. I bukan pandai sangat mengarang, merepek pandailah.

tapi I memang bengang dengan orang yang suka underestimate kita.

perlu ke I menunjuk2 tentang apa yang I ada and apa yang mampu buat or kebolehan I pada "mereka"?

eyh, I bukan jenis macam tu lah. I bukan bangsa yang suka menunjuk2. no offense k... actually maksud I word "menunjuk2" tu luas sikit skopnya. I taktau camne nak explain ni... korang faham ke?

bukan menunjuk2 dari segi harta benda sahaja, maksud I menunjuk2 yang... ummm... ummm... alahai susahnye nak cakap!

and lagi satu, takkan lah sebab I tak pakai purdah or jubah semua, it indicates that I know nothing about Islam? bila I cakap bab2 agama, orang pandang rendah lak. macam, eyh ko pehal nak cakap camni...macamlah ko alim sangattttt....

ha, gitulah lebih kurang..

aduiiiii plis la weyh! plis! benak tau pikir ni.

bukan ke tugas kita semua di muka bumi untuk saling ingat mengingati? jadi salah ke kalau I tahu tentang sesuatu perkara, I sampaikan pada mereka yang tak berapa tahu... salah ke?

and I sometimes terasa macam nak sangat tegur tapi terbantut dek kerana I ni bukan ustazah. nanti kalau I tegur orang cakap I poyo. tapi kalau I tak tegur, adakah I berdosa kerana dikira bersubahat and tidak cuba menyelamatkan rakan dari berterusan dari membuat dosa?

macam mana nak wat eyh?

susah tul. susah... ;(






5 comments:

Dallies said...

Zue,apelah salahnyer nak ingat mengingatkan,yer x?biaselah manusia ni mcm2 kerenah...at least ko dah try,dia xnak accept tu dia punyer psl...janji tggjawab ko dah lepas..

plain jane said...

ye la... tak bermakna kita ni tak pakai jubah dan tudung labuh kita tak tau agama... sokong sangat entry ni...
biasa gak jumpa org yg suka pandang rendah berdasarkan penampilan seseorg tu sahaja... ramai sebenernye puak2 mcm ni.... mcm diaorg arif sangat la

Anonymous said...

ermm.. niat kte baek, cume kdg2 cara penerimaan org ttg ape yg kte tegur tu.. ndaknye klu btl die slp.. die blik yg skolah kn kte.. tu yg klua blagak mcm alim la.. tp, skurang2 nye, bile kte da tegur, kte da xde syer atas dosa die tu.. lepas azab.. huhu.. yg plg penting, cara kte nk tegur org tu.. org tua2 ckp, mcm tarik rambut dlm tepung.. rambut x putus, tepung x slerak.. kn?

~│CatWoman│~ said...

dallies: yup...tu lah... selagi tak tegur, hati ni rasa berat je.. tanggungjawab sesama Islam kan.. alhamdulillah ;)

plain jane: thanx for supporting me ;)
itulah, lumrah hidup.. pandangan/nasihat dari orang golongan macam kita ni selalunye dipandang remeh ;)

~│CatWoman│~ said...

to anonymous: ha'ah... bila kite tegur dan2 tu gak dia sentap ngan kita.. mmmm alahai... kita tegur sebab sayangkan dia kan... ;)

yang penting, tegur secara berhemah, bukan marah2 kan..