Wednesday, August 24, 2011

Calcaneal Spur

assalam uols....


ingat tak pasal entry yang I cite I kena sakit tumit yang melampau last 2 weeks?

now dah masuk minggu ke-3, masih sakit, actually bertambah sakit...

so semalam I nekad gi spital wat check-up... jumpa consultant orthopaedic surgeon from Hosp. Pantai, Dr. Mohd Zaidi... (baik giless doc ni, mak suke!)

ada ke patut, masuk je bilik dia semalam dia tanya I keje ape? bila I cakap I ni vet, dia terus tanya kes doc yang mati kena bunuh dekat Perak tu ari... alowh sempat lagi nak bergosip Dr.Zaidi ni ek.. so kelakar...

borak2 jap, then dia suh I wat x-ray... seb baek semalam tak ramai and I datang quite awal, so result x-ray dapat dalam setengah jam...

ini x-ray heels I, both sides... ye, diulangi sekali lagi, BOTH SIDES tau.. maaf tak berapa clear sebab snap pakai iphone... yang ada tanda arrow merah tulah sebenarnye ada outgoing bones yang dikenali sebagai Calcaneal Spur... (dalam ni tak clear, kena guna lampu terang baru nampak bones tuh)


mesti ada yang akan tanya, apa itu Calcaneal Spur?

Calcaneal Spur adalah tulang kecil yang mengunjur keluar dari bahagian tulang tumit... ianya disebabkan oleh over-pressure pada bahagian tapak kaki, pada satu jangka masa yang lama. (apakah lemak diperut ku yang menyebabkan over-pressure iteeewww?)

untuk penerangan yang lebih panjang, sila baca kat sini ye uols... (I tak mampu nak type panjang2, jap gi bosan uols baca..ngee~~)

mengikut apa yang I baca and yang diterangkan oleh doc semalam, memang I ada hampir kesemua simptom Calcaneal Spur ni...antaranya;

- bisa yang amat2 bila pijak lantai... especially early in the morning.. seriyes I takley nak jalan...but takkan nak baring je kan...so alternatifnye, I akan berjalan menjengket2 guna jari je... dah boley jadi penari ballet aku ni tau..

- bila I baring, sakit tu hilang... tapi bila nak jalan balik, sakit tu datang semula...sakit sebab kita stretch semula muscle and tendons dekat kawasan tapak kaki...

- rasa sakit akan bertambah2 hazab bila I carry something (bawak burden)... so pasni momi will no more carry Hanny lagi... dedi said, biar dedi je dukung dia...momi boley berlenggang kangkung pasni.. ahaks

- and plusmore, I tak boley berjalan terlampau banyak... no heavy exercise... owh, ini petanda suh aku stop tabiat shopping ke hape?

ada treatment tak tuk sakit ni?

- insyaAllah, semua sakit ada cure nya... macam kes I ni, doc cadang suh amik streoid injection, but it helps to reduce the pain for a short period of time only... it will re-occur balik ye kengkawan... and I kena makan painkiller for lifelong...jadi penagih dadah tegar aku pasni!

- and option lain, if the calcaneal spurs grows bigger, I kena buat surgery tuk remove spurs tu... bab surgery ni mak takut nox.. mak takut kena belah2 tu... huhu

- for the time being, I kena amalkan konsep RICE... bukan makan nasi banyak2 tau...tu cari nahas namanye... pertambahan berat badan pun salah satu punca calcaneal spur nih.. RICE kat sini bermaksud Rest, Ice, Compression and Elevation...

- jangan paksa diri untuk berjalan atau berdiri terlalu lama, sebab nanti yang sakit sape? ko gak kan Leha...

- and kena pakai kasut yang support your foot-arch.. exclusively no heels at all ye! hohohoho... flat shoes selalu pun tak ley... ok, pasni I akan mula pakai kasut Scholl macam yang mak aku pakai tu.. cam makcik ler aku.. sape nak kasut2 I yang bertimbun dalam lemari tuh, sila angkat tangan ye...

apa perasaan saya selepas dapat tahu ada Calcaneal Spur ni? (ceaa...ni namanye interview sendiri tanya, sendiri jawab)

- I redha jelah... lagi nak cakap apa kan.. lagipun kita patut bersyukur bila kena ujian sakit macam ni...bukan semua orang dapat rasa... sakit tu salah satu tanda Allah sayangkan kita, dia nak uji sejauh mana kita boleh terima ujian dari-Nya...ye dok? (boley jadi ustazah pilihan aku kan?) jadi I takde la nak menyesal or marah ke hape... lagipun, sakit ni insyaAllah boley dirawat... ;)

semalam after consultation sume, doc bagi I mc dua hari.. tapi kalau sakit tumit ni tak subsides, dia suh datang amik injection... will wait n see... and semalam doc supply painkiller and ketoprofen gel... tuk sapu kat tumit...yang painkiller, tu kena makan SETIAP HARI sebab sakit tumit ni memang ari2 pun I kena... lagi pulak kena selalu turun naik tangga... adoyai...

pada sape2 yang ada sakit macam I ni, I nasihat kan uols supaya jagalah kesihatan... jangan biarkan sakit ni berleluasa... kalau doc suh makan ubat, makan. toksah ingat sakit ni boley hilang camtu je tanpa usaha dari kita...jangan "dera" badan sendiri ok!


12 comments:

CatlinaFly said...

take care zue..

kasut saiz berapa tu hehehehe sempat lagi tuh hahaha..

akak pun sejak mngandung kan e-ein dulu, setia dgn scholl...tahan lama, sampai e-ein umur 2 tahun pun sandal tu ok lagi(cuma tapak haus)..barulah tuko baru sementelahan dah ngandung lagik...kalau nak wat basahan, pakai bata pun ok..amik bata comfort..tapi takleh lwn scholl gak lah...scholl dah ada design lawa2 skrg..cuma yang style makcik2 tu yang lebih comfy...

~│CatWoman│~ said...

tengkiu kak... ;)

kasut saya size 6 and 7... ada various brand...nanti kalau ada masa, saya publish satu2...hehe..

yelah, mak saya pun suka pakai scholl tu, selesa katanye.. pasni saya kena pi usha kasut yang camtu.. takpelah kalau jadi makcik sikit, janji saya boley jalan cam biasa.. insyaAllah ;)

•♥• RR •♥• said...

omai.. xper zue bukannya smpai xbleh jalan kan.. cuma kena jaga kaki elok2 lepas nie.. rajin2 mkn ubat.. mana tahu akan sembuh 1 hari nnt insyaAllah..

psttt.. wedges cun2 ada x yang? huhu

~│CatWoman│~ said...

eita: yup, kalau takley jalan tu dah jadi cite lain pulak..masih boley jalan, tapi tak macam biasa... ;)

ngehehe... ada2...eita pakai size apa?

thanx laling... memang kena bergantung ngan ubat je pasni...uhuks

Ayu said...

Very informative! Tapi nk cakap, jaga diri, makan ubat, sapu krim & rehat secukupnya. Harap2 lepas ni kurang sakitnye. Baca2 ni kita pun seram, berat badan mmg berlebihan. Ayoo...

•♥• RR •♥• said...

fikir mcm yg kita dizcuz semlm.. biler redha hati lebih tenang.. lgpun sakit dpt hapuskn dosa2 kecil kita insyaAllah..

bergantung dgn ubat utk kebaikan xper zue.. be strong + positive ok.. klu tuhan izinkan ianya sembuh, zue akan sembuh nnt ;)

owh.. eita pkai size 6 @ 7.. atau size 37 @ 38.. tengok jenis kasutnya.. hehe

~│CatWoman│~ said...

ayu: hehehe...tengkiu dik...insyaAllah harap semuanya ok pasni...

jangan seram2, hehe...yang penting sentiasa amik langkah berjaga2, jangan jadi cam akak ;)

eita: yup, betul tu... kalau redha hati jadi tenang...cool n relax.. urm, ok nanti ada masa zue upload gambar kasut ye...

•♥• RR •♥• said...

ish.. eita joke jer laa psl wedges tu.. bukannya penting pun.. yg penting skrg nie zue jgn skip mkn ubat ok.. take care ;)

amm said...

semoga cepat sembuh ye zue, amin..byk2 kn berehat tau & jgn ngada2 nk buat itu ini..

tp kn, aku seram la dgr perkataan streoid tu..xleh bergantung sgt pd ubat tu kan?member & kakak amart pnh berkwn baik ngn ubat ni, kesannya memang xelok tuk jgka ms panjang..betul x?

~│CatWoman│~ said...

eita: heee.... okies, no prob...memang nak let go pun...nanti zue roger okeh... tq dear ;)

~│CatWoman│~ said...

amm: thx besan....

yup, actually apa2 ubat pun kalau amik dlm jangka masa panjang konfem akan ada side effect...

kena tahu bila dan kesesuaian untuk amik ubat tu ;)

Anonymous said...

info yg sgt bagus.sy br mengalami benda ni.huwaaaaaa....
eh2...redho2...ahahhaha