Wednesday, October 12, 2011

Sabah Trip - Part 1

assalam uols...


dah 2 ari balik dari Sabah.. penat tak ilang lagi ni... badan den sakit2 laie ni haa... especially part kaki tu.. huuu lantak ko jah, nak sangat berjalan kannnn ;)

I cite aktiviti kitorang ni part by part la ye... semput kot kalau nak menaip marathon dalam satu entry cite ke Sabah 4 hari 4 malam tuh... mau tertanggal jari hakak nanti..

day 1 - 6.10.2011

flight kami kul 5.15 petang... kitorang bertolak dari Melaka dalam kul 1.15 camtu... plan asal nak gerak kul 12 tengahari, tapi biasalah kan, pung pang pung pang, uruskan "cucu2 bulus" 4 ekor tu.. hantar gi boarding kat klinik sume segala, pastu sempat lagi I trim rambut kasi pendek seperti sediakala (mak lemas ok rambut panjang2 nih) then baru la bersiap2 nak bertolak ke LCCT...

dalam kul 2.30 camtu kami sampai kat Uniten... fetch up si Zaha, kawan kitorang masa belajar UPM dulu... kami kasi keta kat dia mintak dia jagakan... and dia gak yang drive kami ke LCCT petang tu... nak mintak tolong ngan abang I or akak I, non hadoo sebab diorang keje... tak kuasa lak dia nak gi amik cuti semata2 nak hantar adik dia nak pegi berjimba ni kan... ahaks

sampai LCCT je dah dekat kul 3.15 kot... tah tak perasan dah time tu... terus berkejar2an uruskan luggage n print boarding pass... Air Asia ni punctual mak nonnn... tak macam MAS... MAS kalau ko lambat diorang ada gak lagi nak melayan ko kan.. ngan Air Asia ni, ko lambat kena tinggal. menangis la ko kat situ ye... uhuks

alangkan kami tukar tiket flight aritu pun kena surrcharge balik, ini kan pulak masuk lambat.. bye bye jelah jawabnye... setel urus sume tu, kami berkejaran pulak pi makan n carik surau.. bapak jauhnye surau dia dari tempat kitorang makan... berlarian2 aku kat dalam tu..huhu.. tu la akibatnye bila dah lambat ye.. makan pun main telan2 je.. sebab kul 4.30ptg dah kena masuk dalam balai berlepas...

alhamdulillah... dalam pada kelam kelibut tu, berjaya gak kami setelkan sume and selamat berangkat ke Sabah... ;)


dedi sempat lagi snap pic masa nak boarding...

kecik sajer ye.. seat 3-3... kot naik MAS seat adalah 3-4-3... nasib baik 2 jam setengah... takde la lenguh sangat duk dalam tu... i wonder camne la dedi boleh bertahan duduk dekat 20 jam.. tapi dedi cakap Emirates besar... plus ada banyak menda best boley wat while on board... yelah kot, I tak penah rasa travel sejauh itu, so takley nak cite banyak.. ;)

kami selamat mendarat di KKIA lebih kurang jam 8.00 malam... sampai airport terus cari kereta untuk disewa... kami sewa viva auto.. rm138/per day.. total kena bayar tuk 4 hari 4 malam tu is rm552... then kena bagi deposit lagi rm200 in case ada berlaku apa2 kan masa bawak keta sewa tu... rasanya mahal kot sewa keta kat sini... sebab masa kat Langkawi, kalau bayar rate cenggini ley dapat sebijik Sentra dah...

but bila ada keta sendiri ni, memang sangat memudahkan pergerakan.. takyah pikir nak cari travel bus/taxi.. nak lepak lama2 kat satu2 tempat tu pun takpe... fully utilise kan keta ni...lenjan sampai kesudah...

after settle sewa keta sume, kami terus bergerak ke hotel... kami stay di Yaho Hotel... jarak dari airport dalam 15 minit je.. hotel ni baru bukak... we ols stay di family room... ada 1 single bed and 1 queen bed... bilik besar n selesa... toilet bersih and kemas.. mak puas ati... ;) gambar dalam bilik takde sebab asik takdan nak snap.. mana taknye, kami pagi2 lagi dah keluar (orang housekeeping tak sempat nak datang kemas) bila balik je dah malam... sampai bilik masing2 terbongkang... so takde la nak amik gambar dalam bilik hotel... tapi kalau ada yang berminat nak stay sini, boley google je nama hotel ni... room rate kami is rm138/night.. without breakfast masa booking... tapi bila sampai hotel buat promotion, breakfast free... alhamdulillah.. ;))))

malam tu kami tak wat apa2 aktiviti... after dinner terus zzzzzzzz...........


day 2 - 7.10.11

subuh sini awal tau... uols kena tukar mind set bila sampai sini... ko jangan ngada2 nak bangun solat subuh kul 6.30 cam kat umah ye... hahahahaha... sini subuh kul 4.50 pagi tau! kot bangun dah kul 6 pagi tu kang, ko sendiri mau ingat la ye... dah terpacak dah matahari tu dik oii...

masa 2nd day ni, kami decide nak jalan2 bandar KK je.. pegi town sume... cari souvenir...


ni dekat Pasar Manila/Philippines... ada 3 bangunan... yang ni dekat pasar jual ikan kering n sotong2 sume tuh... yang I pegang tu bukan candy, tapi belacan ok... kelassss packaging belacan dia... dah macam Choki Choki aku tengok....

blok kedua adalah blok yang menjual segala macam bentuk souvenir... macam2 ada... rambang gila mata tengok brooch2 kat sana... sume cantik...sume lawa... kat sebelah luar berderet tukang jahit duk berbaris kat setiap pintu.. motif ada mesin jahit kat luar ni?

mujur hanny nak duk dalam stroller... kalau tak bengkok tangan nak dukung dia ke hulu ke hilir kan...

momi dia sibuk pilih souvenir... kalau ikut hati macam nak beli tuk sekampung, tapi tu lah.. makcik tak mampu nak beli tuk sume orang... but pada orang2 yang memang selalu bersedekah pada makcik, habuan tuk korang konfem ada!

kau nampak kotak2 brooch belakang dedi n hanny tu? memang jenuh nak pilih oiiii...

anak aku sibuk gak nak bershopping ... ;)

lepas gi Pasar Manila, kami ke 1 Borneo pulak... jauh gak dari bandar KK... arah ke UMS... tapi takdela ape sangat pun dalam ni... shopping mall biasa je... cam MidValley... tapi takde banyak kedai sangat... banyak yang takde orang sewa lagi...

orang masuk fitting room, Hanny pun sibuk gak nak join.. siap terpusing2 depan cermin...

"cantek ami, cantek ami..."

yolah... ami ko memang cantik... hikssssss larikkkkkk

abes jalan2 kat 1 Borneo, kami patah balik ke bandar KK... jalan kat muzium2 pulak...cite pasal muzium nanti I sambung kat entry lain ye... lotih jari ni duk tekan keyboard dari tadi... kasi jejari runcing jari2 tangan I ni berehat dulu k..... ;)))))




penat arrr.... jom balik tido ami!


4 comments:

•♥• RR •♥• said...

cpt cpt sambung part2 yg seterusnya.. huhu

~│CatWoman│~ said...

hikssss.... sabaww yang... i buat sikit demi sikit ye ;)))

amm said...

best2..sy setia menunggu next entry ;)

~│CatWoman│~ said...

ok, dah sambung... sila baca! hehe