Tuesday, October 18, 2011

Sabah Trip - Part 4

assalam uols...


alhamdulillah, masuk part 4 dah.. sikitttt lagi nak abes dah... jenuh upload pic nih sebenarnye..

day 4 - 9.10.2011


cantek kan date nih? 9.10.11... ;)

hari ke - 4 kami berjalan ke Kinabalu Park pulak... nak gi tengok Mount Kinabalu katanye... seawal jam 8 pagi (awal ke tu? muahaha) kami bertolak dari hotel menuju ke Kota Belud.. singgah di Petronas, beli makanan tuk lunch siap2... sebab kata orang2 sini, makanan kat area gunung sangat mahal...

we ols tapau "nasi kuning".. mula2 kitorang ingat nasi lemak... sekali bila bukak, dalamnye nasi warna kuning macam pulut, ada ikan sambal sekali.. rasanye? pehhh sedap! hanny suke giler makan nasi ni... sowie gambar tak snap sebab makan dalam keta dalam keadaan yang tersangat kebulur...hihi... terus makan je tak sempat nak amik gambar...

perjalanan nak ke Kinabalu Park teramatlah jauh, seriyes jauh nox! dalam 3 jam setengah dari bandar KK... pastu memang mencabar sebab jalan berliku2, berbukit2.. macam jalan naik ke Cameron tu haa.. tambah lagi pulak tu, weols naik Viva yang super comel tu... pehhh!! menjerit kot keta tu kena lanyak bawak naik bukit tinggi2 cenggitu... ;)

orang cakap kalau nak tengok gunung ni, awal2 pagi lah best... masa tu awan dan kabus masih mengelilingi kawasan gunung... tapi nasib kami baik, kami sampai dalam jam 11 lebih masa tu, n awan tak tebal lagi... subhanAllah, cantek!


dekat kawasan kedai di Kota Belud... hari Ahad cuma ada 2 kedai souvenir je yang bukak.... kalau nak beli t-shirt yang ada tulis Mt.Kinabalu, beli kat sini... kalau uols dah betul2 masuk dalam Kinabalu Park tu, baju dia harganye jadi double okeh!

nampak macam gunung ni dikelilingi oleh "gelang putih"... I amik gambar ni dari menara yang disediakan kat Kota Belud ni.. tinggi wok menara ni.. hanya 12 orang je dibenarkan naik at one time.. so I naik atas, dedi duk bawah Hanny... menara ni memang diorang sediakan tuk pengunjung yang berminat nak amik gambar gunung... sejuk wooo kat atas menara ni... best!


gerai2 makan dan gerai souvenir... pemandangan dari atas menara


next, kami bergerak turun ke bawah... masuk ke Botanical Garden... bayaw rm3 per enrty/per head.. Hanny F.O.C sebab budak bawah umur lagi ;)

dalam setengah jam kot dari area menara nak ke sini...

mula2 bajet memang nak masuk and explore taman ni... nak cari bunga rafflesia konon.. tapi selepas memandang tangga ini... (sila rujuk pic bawah)

non hadooooo mak ko nak berjalan panjat tangga ni sume! mula2 bajet nak letak Hanny dalam stroller, at least ley la tolak je dia sepanjang kawasan taman ni... bila tengok je tangga ni, terus kensel! kawasan taman lak tu bapak punya luas, macam Taman Negara tau.. Hanny tu dah la nak berdukung je, mau pengsan laki bini ni kang dalam taman... oh tidakkk...

kitorang amik pic jelah kat pintu masuk... jadilah wat kenang2an... at least dah sampai kan ;)

yeah! dedi gagah perkasa...

ceria bebudak 2 ekor ni...

kemain pose manja ko ye leha...


dah siap amik2 gambar, kami teruskan perjalanan menuju ke Poring Hot Water... adalah lebih kurang dalam 1 jam nak sampai ke sini dari Mt. Kinabalu tu... jenuh duk dalam keta lelama... cam dah bengkok rasanye tulang belakang aku ni...

dalam perjalanan nak ke Poring ni lah Hanny wat keje.. mula2 dia ajak momi main Win Lose or Draw tu... momi akan lukis pic, then Hanny akan teka... pastu momi takde idea dah nak lukis ape, momi bagi je pen ngan kertas kat dia.. momi bersandar pandang luar sambil borak2 ngan dedi..

sekali....

"ami! ami! Hanny lukishhh...."

elok la nak oii... bagus sangat nih sayang... kreatip abes kamu ye!

moral of the story : jangan bagi anak pegang pen tanpa pemantauan orang dewasa... inilah hasilnye..


otw ke Poring Hot Water... rumah bersusun di pinggir bukit... such a nice view :)

yang kelakarnya masa perjalanan nak ke PHW ni kan, papan tanda tulis PHW tulis 500 m... tapi rasanya dah drive dekat 10 km, tak gak sampai2! hahahaha... dedi ko pasrah je drive...tapi dia membebel gak, pehal la papan tanda tu duk menipu.. watlah tanda arah betul2 kan...

tapi bila dah sampai, rasa lega and excited sangat... dapat gak rendam kaki yang lenguh ni nanti..

awat gigit jari tu cheq?

budak paling hepi aritu.. tak sabar2 nak mandi.


jalan kaki lagi dalam 300m nak masuk ke dalam... pilih ler nak mandi kat kolam air panas or kolam air sejuk..

momi ngan Hanny pilih tuk berendam dalam kolam air panas... bagi longgar sikit urat2 ni yang dah cramp duk dalam keta tadi..

cepat tul Hanny dapat kawan... suke betul, macam2 aksi dia buat time nih...

boroi.... ;))


dedi pulak mandi kat atas ni... sini ada banyak telaga.. muat2 tuk sorang je masuk dalam setiap telaga tu... kira macam privacy giler la kalau mandi dalam ni.. tapi kena sape cepat dia dapat la.. beratur orang nak masuk dalam tu...

kitorang berendam kat sini dalam sejam gak ada la... seronok, sebab air dia memang panas... then lepas mandi, kalau ada orang next nak masuk, keluarkan dulu air dalam kolam tu... paip dia ada dua, satu paip air panas, satu paip air sejuk.. kirenya boley mix buat air suam2 kuku gituu..kelasssss...

bilik persalinan nak tukar baju kat sini pun banyak and selesa and bersih... thumbs up tuk management kat sini... tak macam setengah tempat, bilk persalinan kemain berkecah, kotor lak tu.. tu yang I kadang2 pikir banyak kali kalau nak mandi manda kat kawasan camni..

melangkah pulang... tengok muka anak aku, muka tak puas ati... dia nak main lagi sebenarnye tu... huhu... pasni kite berendam dalam private pool, dalam bilik sendiri ye sayang.. katne tu? jeng jeng jeng... our next destination.. ;)))

korang perasan tak beg plestik tu? daripada gi Manukan lagi I dah hayak beg plestik tu.. ekceli tu jelah pun beg plastik yang I jumpa dalam luggage kitorang... seb baek la ada...ley gak buat isi baju basah.. kalau tak mano nak sumbek baju2 tu?

kot nak rasa lebih adventure, korang naikla jambatan gantung ni.. I tak koser... weols naik jambatan batu cam kat atas tu je...


lepas makan2, kami singgah ke Sabah Tea pulak... lupe pulak area mana... tapi kalau uols drive keluar dari arah Poring Hot Water tu, akan nampak papan tanda ke ladang teh ni.. tak jauh sangat, lebih kurang setengah jam dah sampai...

otw ke sini, Hanny tido... so kami tak dapat nak berjalan masuk ke kawasan ladang sangat.. just turun amik gambar, then beli souvenir and minum teh tarik dari ladang ni... FYI, sabah mengamalkan hari without plastik bags selama 3 hari... Saturday, Sunday and Monday.. oleh yang demikian, sila bawa beg plastik lebih2 sikit kalau nak bershopping tu ye!

cewah, posing dari sisi ye... cover perut ke bang? ahaksssss
mapos aku gelak guling2 tengok pic ni...


siap amik gambar, kami pun bergerak pulang... dah kul 3 lebih masa tu... otw balik ni kan, I nampak kat tepi2 jalan tu ada gerai2 jual ulam2 and beras bukit kot... I ternampak petai tau... biasela, I ngan petai mana leh berpisah kan? hahahaha sume orang tau kan?

then I cakap kat joe, "bang, behenti jap... orang nak beli petai tu lah... cam best je..gemok2.."

ko nak tau joe cakap ape?

" mana leh beli yang... kita takleh beli petai kat Sabah bawak balik semenanjung..."

aku ni mati2 la pecaya kan... ok2 takpe, takyah beli...

sekali dah sampai hotel tu, I tanya dia, betul ke ada rules macam tu?

"bukan la... sebab nanti bau petai satu kapal terbang tu!"

hahaha siap gelak jahat lagi joe pastu..

I pun macam.. "what??"

hooiiiiii!!! ko memang tau bang... idup2 aku kena tipu weyh! hampesssss sangat joe ni tau... siap dia, ada ubi ada batas tau bang... tunggu la orang balas nanti..



sampai bandar KK dalam kul 8 malam... terus kitorang gi cari port nak dinner... lapau ohh.. kitorang aim nak makan ikan bakar seafood2 sume malam tu.. kami makan dekat area Jesselton Point tu gak.. ada medan selera ikan bakar...

malam tu kitorang order ikan bakar, ikan masak 3 rasa, tomyam seafood, kangkung belacan, sotong tepung ngan udang butter prawn, nasi putih 4 pinggan... ketam dah ilekk.. cepat sangat abesnya... kempunan nak makan ketam tau...

total kami makan malam tu baru rm76 je! murah wok.... kot kat sini, tak dapeknye harga camtu.. mau makan ratus gak...

I lupe apa nama 2 jenis ikan dalam pic ni... tapi yang pasti, ikan ni sedap!


dah, abes. gi sambung wat keje balik ye korang.


1 comment:

KiTTuN said...

Bestnya gi holiday.. im so jealous...apa pun thanks sebab sudi berkongsi dgn kami semua..... Happy Holiday..