Monday, November 14, 2011

Tolor...



assalam uols...


sejak beberapa bulan yang lepas, we ols noticed yang Hanny ni suke giler makan telur... (dia sebut "tolor")

tiap2 ari nak makan telur... 

"ami, nak tolor... nak tolor..." (dia akan repeat banyak2 kali request dia sampai menanah telinga mak dia dengar... hahahaha)

"sabar sayang, momi baru nak masak ni..."

"nak tolorrrrrrrrr!!! "      

(dia memang budak tak tau sabar... dedi cakap yang ni memang sebijik salin perangai momi dia.. kalau nak sesuatu tu, mesti jam2 tu gak dapat.. takde nyempat nak tunggu2 dah... yeke bang orang camni? ngahaha)

kang tak sampai lima minit lagi dia tanya...

"dah shiap ke lom ami?"

huhu.... tak ke meng'oren' kau kan... aku baru tenggek atas api seminit, dia datang balik dapur tanya soklan sama... 

sehari at least dia akan makan 3 bijik... so standby je rebus siap2 bagi dia.. tapi Hanny ni makan egg whites je, yang yellow egg (egg yolk) tu dia tak makan... ni pun cam momi... momi fussy sikit.. kuning tak makan, putih je.. pastu kalau makan telur goreng, tak suke kuning yang lembik2 tu, kang dia cair atas nasi, terus I tak selera nak makan sebab ada kuning telur campur kat nasi... uhuuuu ngegada kan mak ko?

ingat lagi dulu zaman I kecik2 kalau ikut mak ayah gi kenduri kawen... I akan kopek telur tu jam2 tu gak, pastu yang kuning telur I baling bawah meja makan... hahahaha series buruk perangai kan? bab ni Hanny plis jangan folo momi k... not good, nanti time orang kemas khemah, tengok ada melambak kuning telur bawah meja..very bad  : p

malam tadi I ada shout out kat FB tanya pendapat kengkawan pasal excessive intakes of egg whites ni... risau gak kan, kot2 ada apa2 side effect if makan banyak sangat putih telur ni..setahu I, yang ada kolesterol tu cuma yellow egg tu je... yang egg whites takde cholesterol... free from cholesterol at all.. function egg whites tu is to counteract the negative effects of  egg yolks...kandungan protein juga sangat tinggi..bagus untuk tumbesaran.. cuma egg whites ni sodium content dia agak tinggi... tang ni yang kena jaga sikit.. sebab sodium banyak sangat tak elok... boleh lead to high blood pressure, constipation... erk!

but how much is too much? ni yang den malehhh sikit nak google nih... untuk toddler baya Hanny ni berapa banyak dia boleh makan?

ni yang I sempat google tentant nutritional info for egg whites... sila lakukan tumbesaran pada pic tuk baca dengan lebih jelas lagik ye..









" One of the main reasons cooked egg whites are consumed, rather than the whole egg, is that the whites have only about 17 calories. The calorie count in a whole cooked chicken egg is 74 to 96, depending on the size. Because there is no fat in the white of a cooked egg (unless it has been fried in fat), it is a healthy protein source. Another benefit is that all of the egg's cholesterol is contained in the yolk, leaving the egg white cholesterol-free.

  1. Facts



      • One large cooked egg white provides 53 mg potassium, .24 g carbohydrates and 3.58 g protein. It also contains 106 mg sodium and .23 g sugar. "

    • khusyuk makan tolor sambil ngadap tv...

oh ye, lagi satu... Hanny lebih berselera kalau makan "tolor" tu ngan nasi campur sup... laju je dia makan... plus, dia memang budak yang suka makan sayur! makcik tak tipu ye dik non sume... kalau makan mesti nak ada sayur... (hanny sebut "ayur" )

bab suka makan sayur ni I tak sure dia kenan perangai sape... tapi masa I pregnant kan dia dulu, memang I makan rojak petis tu ari2... 


adakah.... ??





2 comments:

KiTTuN said...

saya agak budakk2 ni mmg minat telor. Maisarah pun hari2 minta telor goreng bawang. Kita dah masak sedap2 dia tak nak makan nak telor bawang juga.. adeh!

~│CatWoman│~ said...

ye kot kak... sebab ada anak kawan tu suka makan telur gak... makin bolat badannye... hehe