Friday, November 9, 2012

pengalaman bersalin 2nd baby


assalam uols...


alhamdulillah, Sabtu lepas, 3 Nov 2012 jam 1.19pm, I dah selamat melahirkan seorang lagi princess :)

syukur, baby kami yang 2nd ni boleh dikatakan agak mudah juga keluarnye.. hehe.

petang Jumaat tu, i ngan dedi pegi amik Hanny kat Q - Dees then kitorang drop by kat Nuri attend short meeting kat sana... abes meeting, kitorang sempat lagi pegi shopping groceries sikit n dinner.

then pagi Sabtu tu, dedi keluar gi pasar borong, beli barang2 yang patut tuk momi masa pantang nanti. momi siap suh dedi beli petai ngan jering lagi tu.. konon2 sempat nak buat makan lagi 2-3 ari nanti.. (EDD actually 5 Nov 2012)... sekali kooo... masa momi bangun nak buat susu Hanny, tetiba rasa cam ada something mengalir kat bawah.. ingatkan discharge biasa tu je.. momi masuk toilet, tengok2 fresh blood macam period tu n ada campur macam air2 jugak (camni ke water bag break eh? sebab time Hanny dulu takde.. huhu)

terus i cam panik jap. hoho. jerit panggil dedi kat bawah, then cakap kat dia "orang rasa macam nak beranak dah ni.. dah keluar darah.." 

cepat2 mandikan Hanny, siapkan kain baju dia, call poksu joe bagitau nak tumpang Hanny sume.. then zassss pegi spital. on the way gi spital tu memang dah start  rasa macam contraction kat bawah.. sakit gak la. tapi dalam gitu2 pun, sempat lagi i belasah teh ais, for the last time la konon2nye before kena pantang.. hahaha

sampai spital dalam kul 9.30am camtu, diorang suh naik terus ke level 2.. masuk terus kat labour room. tukar baju, dapat enema sedas, then baring menanti saat2 mencemaskan tu.. gynae I, Dr.Tan datang check, dia cakap dah bukak 6cm.. oh wow! tak sangka secepat tu terbukaknye eh.. ke daripada malam Jumaat tu memang dah buka..?wallahualam. pas dia check, dia turun bawah.. tinggal la i dalam labour room tu ngan dedi n misi2.. misi offer nak bagi epidural, tapi i takmo. just amik pain killer je.. tapi pain killer tu apela sangat effectnye.. takde rasa pun.. 

contraction at that time mula2 selang 5 minit, masuk kul 12 tengahari camtu, sakitnya every seconds kot. memang sakit beranak ni takde ape yang boleh tanding lah. hazabnye Allah je yang tau.. masuk kul 1 tengahari, I rasa macam kepala baby dah memang betul2 duk tekan nak keluar. midwife check servix, dia cakap dah bukak 10cm.. then dia suh staff nurse call Dr. Tan, suh naik level 2. rasanye masa tu kan, nak tunggu sesaat pun tak mampu dah.. termenjerit la jugak time tu.. hilang malu dah. series sakit yang hamaaattttt! sampai dedi pun kena marah ngan i masa tu. haha ampun bang!

selagi gynae ko tak sampai, selagi tu ko takley push. mujurla Dr. Tan laju gak naik atas.. kot dia berlengah2 duk dalam klinik dia melayan patient, memang siap la dia pasni. hehe. tapi Dr. Tan memang vavavoommm terbaekkk. sekejapan dia muncul.. dia sampai je terus siap2, then barulah i boleh mula push.3 kali push, keluarla budak kecik ni.... fuhhhhh legaaaaaaaaaaaa =)

alhamdulillah, kelahiran baby kedua ni agak "mudah" dan cepat. sakit dalam 4 jam je. masa Hanny dulu, i dahla kena induce, sakit 7 jam wooo baru Hanny keluar... 


another baby girl for us... 3.07kg, 48cm... alhamdulillah..
sama tak muka kite? hehe
hazab momi dah lepas.... hehehehe


dah memang rezeki anak no.2 ni kot, masa mula2 dedi wat registration kat bawah, diorang cakap single room sume penuh, tapi soon lepas momi delivered, ada patient discharged. so ada 1 single room kosong. yeayyy!!! momi memang tak suke double or four bedded room, sangat tak selesa ok duk keliling ada patient lain... huuuuu

so malam tu, dedi pick up Hanny kat umah toksu dia, bawak sume bantal2 n blanket, kitorang berkampung kat spital malam tu.. baby lak duk dalam nursery spital.. memang standard spital ni, mak2 yang baru melahirkan ni diorang suh rest cukup2.. suh tido puas2.. hehe. baby diorang jagakan 1 malam.. sekali2 diorang datang bawak baby, itupun if kita yang request nak breastfeed baby, kalau tak, diorang memang akan jagakan baby n susukan baby tu..

ni i share kan kos bayaran yang uols kena bayar if uols pilih tuk bersalin kat Hospital Pantai..jangan salah paham ek, takde niat nak menunjuk ke ape.. niat i just nak share je untuk sape2 yang berminat n nak wat comparison ke hape ngan charge dari spital lain.. untuk registration, HPAK akan minta rm2000 as a deposit.



single room diorang charge rm200, if double dalam rm140 kot, n four bedded rm100 kott... tak berapa pasti bab room charges tu.. yang mahal tu dekat gynae punye charge la, paediatrician punya charge tak mahal pun. tapi depends gak, ada setengah paed consultation charge diorang mahal gak.  penting ek uols, sape yang nak deliver sini, korang dah kena set nak amik sape as anak uols punya paed.. sebab soon lepas bersalin je,  paed yang akan check baby n buat scoring. kami continue amik Dr. Lee gak as our child punya paed, sama macam Hanny.

inilah total keseluruhan iols kena bayar (kes bersalin normal ye ni) ... balance duit lepas kena tolak2 sume tinggal rm31 hengget je... T___________T



maka begitulah dia pengalaman i bersalin anak ke-2... hari Ahad tengahari tu kitorang berangkut dah balik ke rumah... bosan ok duk spital lama2. 

sok2 i sambung cite pasal baby kena admit sebab NNJ ek..

c u !

3 comments:

•♥• Mrs RR •♥• said...

syukur dh slmt semuanya.. hannum pun sgt comey n motel.. huhu

klu mmg confirm bleh bersalin normal nk gak eita try deliver kt pantai zue.. tp biler my fren ckp klu c-sec kt sana can reach up to 7k.. gulppp!

~│CatWoman│~ said...

haah alhamdulillah...lega sangat... hehe

yup, memang roughly kalau caesar dalam 7-8k costnye... mmg kena prepare siap2 tu in case takley normal.. hehehe

Anonymous said...

Berlagak la kau ni. Mcm bagus sgt.