Wednesday, May 29, 2013

update dahhh!!! cakkkk!!!


assalamualaikum uolsss.....


haaaaa...mak kembali bersiaran setelah sekian lama menyepi gitewww....suka tak? suka tak? hehe... tapi sepi dari dunia blog jewww... yang lain2 mak tatap aktif cam biasa ye... fb, twitter, we chat and segala kaum sosial network yang seangkatan dengannya tu mak ada jeeerrrr.... 

dah lama tak menaip panjang2 ni, jadi kekok pulak dah. tak reti nak wat mukadimah and taktau nak start cite dari mana. kira belasah jelah ni ye citenye. dahla laptop mak yang besau tu al-jahanam sudah...(saje nak suh I beli touchscreen lappy la tu kannn... biase dia tau!) la ni menaip pakai laptop cinonet. dah la payah azab takley nak transfer pic dari fon... katanyeee.... windows zaman dolu2 ye jah, so takley la nak transfer gambar kami yang ada dalam fon tu ke lappie. gambar yang ada ni pun sebab aritu pi Taman Rama Rama mak snap2 pic pakai kamera... so dapatlah transfer... gitewwww...

al-kisahnye nak cite sikit2 la kan perkembangan weols anak beranak... mak diorang is macam ni jugaklah... makin mengembang...seiring ngan perkembangan bapak diorang. harusla kannnn... kata sehati sejiwa... manaleh sorang gems sorang kurusss.. hahaha. 

tapi tipah2 sume jangan tertipu sama gambar di bawah ye. gambar ni adalah dari jarak jauh, pastu ai is tarik napas kasi perut tu nampak kempis, kaki silang kasi effect peha nampak kecik. jadi kan effect tu??? muahahaha.


mak and first anak dara. anak dara yang semakin kuat berceloteh n banyak songeh....


kakak Hanny bulan 6 ni masuk 4 tahun dah... besar dah anak ai sorang ni... bercakap kemain keletah cam orang tua. since Hanny join QDees ni, memang banyak sangat nampak positive outcomes nya. Hanny dah boleh membaca, English and Malay tu sap2 soi... hehe. tapi simple sentences la, and vocab yang pendek2... contoh macam "Ritty is a brown cat." "Ritty has a friend. His name is Brownie.." kalau bahasa Melayu pulak, "Ini Nina... Nina suka pergi sekolah" "Nina ada kakak yang baik" gitewwww lah... mengira, menulis pun pass sangat dah. small letter, capital letter pun tau dah. mengaji Iqra pun dah ok... alif ba ta sume hafal.. solat tu still tonggang terbalik lagi tertibnya, tapi kira ok la tu... baca doa2 yang pendek pun boleh... overall, alhamdulillah, sangat2 puas ati ngan perkembangan Hanny sekarang. semakin semangat nak belikan dia punya reading books taw. mak mana tak suke ye tak?

oh, tapi ada gak yang mak dia tak menahan...contoh bila dia bertanya soalan2 yang pelik2 ni... aihh tak tercapai dek akal la jap nak menjawabnye. cam malam tadi, before tido, dia ada request nak suh belikan dia Barbie Princess set apeketah tu. 

Hanny : momi, Hanny nak Barbie tu ye..yang banyak2 tu... ada yellow hair, guitar... princess ada white skirt tu...
Momi : ok... nanti Saturday kita pegi beli ye..momi nak pi toilet jap.

5 minutes after that...

Hanny : (bagi jari kelingking dia kat momi) momi, janji tau!!
Momi : janji apa lagi Hanny?
Hanny : janji tu PROMISE la momi!!! 

amboiii...siap shout kat ai. momi tau la nak oi, janji tu promise... cehh! loyar buruk kan anak aku?

Hanny ni lagi satu perangai dia after ada adik, sangat2 jadi manja ok... apa je yang kita wat kat adik dia, sure dia pun nak juga. contoh kalau daddy main cak2 ngan adik, kang dia pun sibuk suh daddy cak2 dia. kalau daddy acah2 adik, geletek2 adik, sure Hanny datang mengendeng and cakap nak geletek2 cam adik gak. huhu. jeles eh kakak?

tapi Hanny ni memang boleh diharap kalau suh jaga adik... adik dia uk ek uk ekk nak susu, laju2 dia gi dapatkan adik, suakan botol susu kat adik..pastu siap lap mulut adik lagi pas siap susukan. la ni adik dia dah mula melasak, wah kemain siap kandang2kan katil adik dia ngan bantal2. takut adik dia jatuh tergolek... hehe. oh btw, Hannum ni dah dua kali pun jatuh berdebuk cam nangka busuk ke bawah.. hahaha.



cite pasal si debab ni pulak. berat sekarang dah 7.6kg, umur 6 bulan... diapers pun pakai yang size XL dah... kemain ko ye dik. manja melampau. lambat sesaat buat susu, melalak dia sekampung leh dengar.tensi mak tau! pastu asik nak berdukung je. wahhh mana ley jadi camni. rebeh bahu tau!

la ni dah start angkat2 bontot... nak merangkak. satgi duduk. ko tunggu jelah sok lusa dia dah pandai berdiri pastu berjalan... wahh time tu memang ada chance mak bapak dia kurus balik kannn. eh eh, tapi kite kan ada kakak Hanny... haaa....kasi Hanny jelah layan adik dia. makpak nak goyang kaki. anak sulung harus belajar jaga adik!! ahahha. kalau pass itu ujian, baru boleh keluarkan sorang lagi adik.... keh keh keh.

ok, cukup tak cite pasal anak2 mak ni? cukup la dulu wat masa ni ek. kang2 ada free mak update lagi. tengokla lagi 5-6bulan lagi ke... kwang3x...

daaaaaaaa..... :D




3 comments:

Anonymous said...

Mulatnyaaaaa hannum.. huhu - aunty eita

~│CatWoman│~ said...

huhu.... tau takpe... cengeng pun ye gak ni aunty :)

Blogger said...

Are you looking for free Twitter Re-tweets?
Did you know that you can get them ON AUTO-PILOT AND ABSOLUTELY FOR FREE by using Like 4 Like?