Tuesday, December 15, 2009

andaman cik kiah

salam uols...

lately ni saya perasan, ada beberapa orang kawan saya yang menceburi atau sedang berjinak2 dalam bidang solek menyolek, conteng menyonteng muka nih.

hurmm saya pun pikir, besh ek kena make-up nih. last saya make-up sakan tak hengat dunia masa kawen dulu la kot.kemain solek tak hengat, segala jenis bagai bedak bertepek kat muka, eyeshadow la, bulu mata palsu yang kena gam2 tu lah, lipstik tige pat lapis, pastu paling tak dilupakan, kening kena cukur.woo woo sekali seumur hidup.

saya tak nafikan, saya memang suka pada alat2 solekan semua nih.macam2 saya ada dalam laci meja make-up kat dalam bilik tuh. uols cakap la apepun, semua ada. tapi tak sehebat mama MR dan miss eazy punya make-up tools la kot! hehe
tapi malang tidak berbau ye kengkawan, sebab saya cuma akan guna yang basic2 saja bila nak keluar. bedak, lipstik, eye shadow dan blusher. hoh, kau jangan sebut la pasal menda2 lain, tak reti aku nak guna.beli je, pastu wat koleksi muzium.

jadikan, untuk tidak membazirkan segala duit yang telah dilaburkan untuk membeli segala macam perkakas solek tuh, lagi baik saya gunakan mereka. saya nak re-construct semula muka nih. bercapok2, berbelak2, kusam tak bermaya. (macam tagline iklan shampoo pulak dah!) dah macam nenek jual nasi lemak depan umah saya jer.tapi rasanya muka nenek tu lagi gebu. aisssshh tak baik kutuk orang tua2, orang muda takpe.hahaha

bila tengok orang lain make-up kan, memang cantik jer.tapi sendiri nak make-up erkk cam ok ke? selalu pikir camtu. seb baek joe tak kisah mak tak make-up. joe selalu cakap, camni pun lawa dah.holamak aiii!!! kembang tak boleh kuncup la mak dengar pujian sebegini rupa. ** blushing **
tapi apapun kan, sediakan payung sebelum kena hujan. apa kaitan?

ok, saya akan mula berguru dari sekarang. cabaran pertama yang memang tak boley lari, kempiskan perut! walaupun perut takde kena mengena ngan tajuk di atas, tapi kan, ape guna nye kalau make-up kemain malatopp kebaboom tapi perut melendut? hoh, takde makne.

jadi, kena mulakan dari malam nih. letak FZ atas perut, supaya terbakar sikit lemak2 di perut. kemudian, lari turun naik tangga seploh kali, sambil dukung memon tuh.
pastu, baru make-up beria, supaya nampak hasil yang memberangsangkan.insyaAllah, dalam masa lima tahun, akan terserlah hasilnya.hoh, apehal lama nau lak ek?




sebab yang sampai lima tahun baru kempis perut; hari2 ngadap masakan camnih la. haha


4 comments:

Rita Razif said...

kelakar btul entry zue nie laa.. eita sndr x suker make up zue.. i prefer natural beauty..

tp eita suker tngk org lain cntik.. tu jer reason mnceburi bidang conteng2 nih.. huhu

zue comelz said...

kekekeke...
tu la, tp zue mana la ada natural beauty nye, kena la make-up..alalalala....segan nih..

oo, camtu ek?bagusla eita nih..kagum2..

Rita Razif said...

selain drpd making money of coz.. hikhik!

tenyeh jer zue.. rajin2 gi jenguk youtube 4 make up technics ;)

doBot said...

Zue, apa kata kor pakai corset. Eh? kor dah pakai lum? kasik kempis skit. Jangan kor pengsan kat opis dah la. Hehehheh....Eh, apasal nak kempis lak? pregnant lagik dulu. Kang nak kena kempis balik. Penat, 2 kali kempis.