Tuesday, December 1, 2009

ayam kari kapitan

salam uols...

ok, mak nak sambung semula kelas memasak ye arini....
menu mak adalah yang simple2 jerk...yang mana uols2 boleh buat sambil2 basuh baju, dodoi anak tido, berlari2 kejar anak ko yang tengah pandai nak panjat2 tangga, mahupun sambil2 layan fesbuk...tak percaya? cubalah....sonang bonar resipi ni ha....

tajuk mesti capslock, pastu bold...baru nampak cam bagus2 kan? hahahaha

KARI AYAM KAPITAN

bahan2 yang diperlukan;



cili boh 2 sudu besar, bawang kecik 4-5 ulas, bawang putih 2-3 ulas,halia secuit, lengkuas (blue ginger) secuit , serai 2-3 batang ngan buah keras atau omputih cakap candle nuts gitu...kalau translate jadi "kacang lilin"... ni kalau tanya kedai, "saya nak kacang lilin sekilo..." , mapos ko takkan dapat la..nama nye buah keras ye...diulangi buah keras....keras taw........

sume bahan ni kena tumbuk sampai lumat ye...

pastu, ayam amik part breast saje...potong kecik2...if uols nak tukar ayam kepada sotong ke, udang ke...suka ati la ek..ikut kretibiti memasing...


cara-cara nak masak;

mula2, goreng ayam tuh 3/4 masak...jadi la camni...


pastu, tumis bahan2 yang ditumbuk lumat tadi ngan cili boh, dalam kuali yang dah dipanaskan ngan minyak...



pastu lagi, tambah gula ngan garam sesuka ati ko...ikut sedap rasa memasing...



pastu lagi sekali, aku tambah karot dalam nih...sebab aku malas nak masak sayur asing2, jadi lauk ni considered as 2 in 1...ada lauk, ada sayur gak..pandai tak aiii? hahaha


pastu lagi dua kali, masukkan ayam yang dah goreng 3/4 masak tadi, campur dalam kuali, gaul sama rata, masak dalam seploh minit...


inilah hasilnya.......selamat mencuba!!!



nota siku: uols jangan tanya2 aku nape namanya ada 'kari' walhal takde secubit serbuk kari mahupun daun kari digunakan dalam resipi nih...ko gi tanya la orang yang cipta resipi ni ek...

No comments: