Wednesday, December 9, 2009

belajar untuk redha

salam uols..

wahhh tajuk atas tak boley bla kan..cam ala2 ustazah dah...mak dah tobat uols...ahaks.
tipu tipu tipu....mak menten la camnih..mak rock kapak!!

sebenarnya just nak share jer pasal kehidupan seharian kite kan.to be honest, everyday pun memang akan ada jer sesuatu perkara yang berlaku, yang saya akan rasa tak puas hati.

contoh, kite tak puas ati bile tengah sedap drive lelaju, tetibe ada satu keta kuar dari simpang, makan jalan kite, then bawak sangat slow cam siput sedut tak makan seploh hari...tak pasal2 korang kena brek, slowkan keta...uols bengang tak? kalau saya, memang dah berbakul maki seranah orang tu dapat...tapi, stil...kena redho jer kan?

ape uols rasa pulak, if kite tengah syok2 tengok movie kat wayang, tetibe orang belakang sok sek sok sek tak abes..cakap kuat2 pulak tu...yang ada pulak lagi haru, kaki orang duk belakang tu tak merasa diam langsung..goyang sana sini...kite duk depan die, asik 'terasa' sepakan die pada kerusi kite..huh, kalau mak la kan, mak cam siram jer ngan air batu...huh, garang kan saya?haha..tak pown..cakap jer lebih.tapi tak buat pun..sebab pe? kena redho je lah kan...die pun bayaw duit tiket cam kite gak kan.

ada lagi rasa tak best, bile order makan kat kedai makan, tunggu punyela lama.hape la yang diorang buatnye ek.gamaknya kalau kite order nasi goreng USA, harus la si chef tu gi ke US dulu nak dapatkan nasi tu?gitu ke? kalau sekali dua boleh dimaafkan,tapi kalau banyak kali uols nak watpe?bakaw kedai tuh?sound direct kat tuan kedai?kalau saya, sumpah dah tak datang lagi kedai tu.blacklist kan terosss. kiranya, sekali lagi, kite kena redho la kan ngan situasi camni..

ada lagi, ni paling kritikal.menda ni ramai orang yang berkerja akan merasainye. STRESS di tempat kerja. ada yang stress ngan bos, ada yang stress ngan anak buah sendiri, ada yang stress ngan keadaan opis die pun ada gak taw..kes tak boleh tengok keadaan opis die berserabut, fail menimbun, sampah merata, habuk tebal pat inci..haaa....sampai camtu sekali. saya tak tipu, ni fakta. memang ada insan yang sebegitu. kalau nak list lain2 stress di tempat keja, alamatnya sampai esok la tak habis entri ni. tapi ape yang kite leh wat? REDHA je la ye...kite makan gaji. eh, bukan makan, terima gaji ayat yang sepatutnya. ko makan ke duit gaji ko? mak tak makan, mak wat beli menda2..hehe.lawak jer tu.

kesimpulannya (bunyi cam dato' fadilah kamsah ye) kite sebagai manusia ni kan, kenalah belajar untuk terima kenyataan.tak semestinya apa yang kite kehendaki atau hajatkan, akan berlaku seperti apa yang diharapkan. belajarla menangani stress. jangan ikut perasaan. jangan fikir negatif selalu. hiburkan hati..layan fb, layan blog, layan anak, layan suami...hiksss...cam mak ni haa... wahh sebenarnya ni macam dah terkena kat batang idung sendiri! apo2 jolah.....semua orang akan rasa perkara2 yang tak memuaskan hati, jantung dan hempedu. bukan kite sorang je taw! sekian.


ni anak saya.cara dia ilangkan stress sebab tak dapat dukung adalah dengan geget baju kuat2. haip!! jangan geget FZ! mummy tak bayar lagi tuh!



6 comments:

amm said...

bl aku bc, otomatik aku trs nk type bnda ni..."mek, ko da mcm apek senario wat lawak la.." opsss tertggl pulak.."hahahaha"....

Rita Razif said...

eita setuju bab stress kt tmpt keja tu.. rs mcm nk tutup telinga.. sudah! sudah! sy bkn kaunselor rumah tangga.. jgn tanya sy lg! bleh cenggitu?

redha eita.. belajar dgn mek zue nie haa! i suker part 'mak' tu.. br laa ader trademark wok ;)

eazy said...

setuju yang last skali :)
haha

zue comelz said...

amm: hehehe...oo, baru tahap apek...belum tahap nabil raja lawak..kakaka

eita: ye, btul tu ta..kadang2 kite ni dah mcm kaunselor jer..kaunselor tak bergaji gitu..klu bley claim khidmat nasihat ok gak kan..hahaha

wokey, mak memang suke kalau eita redha ngan entry mak ni haa... menten vass nye noxx...

Rita Razif said...

owh.. xbleh tahan tngk peha FZ.. sexy sgt syg! aunty eita rs nk geget2 n geget lg.. theee!

zue comelz said...

hehe3...jgn kata aunty eita, nenek die pun geram tgok peha die..
mummy die apatah lagi...rasa nak goreng jer..
sungguh enak dimakan begitu saja...lalalala...