Monday, December 21, 2009

ruangan soal jawab

salam uols...

ye, akhirnya saya telah bersetuju atas dasar yang agak munasabah, untuk membuka ruangan soal jawab agama.eh pliss mak bukan ostazah uols. saya insan biasa.haha poyo gile. ok, ruangan soal jawab berkenaan ngan hewan sebenarnya.

saya benarkan uols tuk tanya apa saja soalan, dari A-Z. tapi diulang sekali lagi, soalan pasal hewan atau binatang atau sopan lagi animals.

ko jangan gatal tanya mak soalan yang takde kaitan ngan menda lain, contoh susu ape yang sesuai untuk anak? umur bape anak tumbuh gigi? pakaian apa yang match nak gi kendel lite dinner? kasut heels ke wedges sesuai ngan baju kurung? betul ke remi ishak ganas? (opss!!)
haaaa..soklan kalau camtu hampun la ya, mak tak layan. boolayan ada.

jadi, kepada sesiapa yang berminat, bolehlah tinggal kan soalan. kot takde soalan mak suka jer. haha..taklah, saya akan cube sedaya upaya tuk jawab soalan sejauh mana yang saya tahu dan seikhlas yang saya mampu.


tanye pasal kuceng ker...


tanye pasal arnab ker...


kambinn ker...


hanjin ker...


ayam ker...dan macam2 lagik..silakan..

13 comments:

LeEyA said...

soalan.. awk ni doktor haiwan ke? ada jgk perkataan haiwan tu..

zue comelz said...

leeya: yup! i am...hehe

LeEyA said...

klu mcm tu i nk tny la.. adakah kucing bahaya untuk kanak2.. org kta nnti kena asma.. n then i nk bela ikan dlm balang.. cuma takut mati mcm yg kawan bela.. knp erh..

zue comelz said...

ok, kucing tidak membahayakan kanak2 actually.mcm zue sendiri, mmg ada 1 cat yg free roaming inside the house.
alhamdulillah, takde masalah. unless, if family leeya ada asthma history. so, chances utk anak yg di exposed pada cats tuk dapat asthma adalah agak tinggi.paling penting, jaga kebersihan kucing tu. make sure kucing tu di vaksin, tiada kutu, and sentiasa dimandikan if kucing tu bulu panjang.

2nd q; boleh bela ikan dalam balang. tp apa jenis?gold fish?flower horn? size balang besar mana? hehe, sori, kena tanya history dulu..

amm said...

doc, jiran sebelah rumah sy ada bela lembu dan acap kali dia kene sepak dek binatang ternakannya itu..adakah d sebabkan lembu2nya terkena sawan?? atau kurang kasih sayang?? ataupun harus di cucuk vaksin juga??

jap2 saya nk gelak skli bole doc??arrrhhh gelak sj la....hahahahahahaha...ok stop!!

zue comelz said...

amm: mek sebelum aku jawab soalan mu ni kan, aku nak taw, seriyes ke hape soklan ni atau rekaan semata2?wakakaka

amm said...

alahai doc ni pn nk study history juga ke??50-50 la bt still nak kau jawab jgk =D

zue comelz said...

amm:mek, aku bukak ruangan ni khas tuk org yg benar2 nak tya soalan berkenaan haiwan. kot ko nak 50-50, aku jawab 50-50..

beb, ni medical history/background..bukan history subjek sekolah dulu ok..hehee
ni mmg kitorang belajar dalam vet.medicine dulu..history taking sgt penting sebelum buat diagnosis..

hahahaha..hamikkkkkkk...

zue comelz said...

amm: ok, soalan ko tadi tu kan, jawapan camni,

mungkin lembu kena penyakit BSE, takpun owner lembu tu yg ada scrapies..hahahaha

Rita Razif said...

soalan 1 : btul ker ayam ader hama? ader aper2 kesan x klu bby dkt dgn ayam.. atau ayam dkt dgn bby? ish fhm ker soklan nie zue? uhuks

soalan 2 : btul ker anjing xbleh mkn coklat? knp yek? sekian ;p

zue comelz said...

eita:
1) ayam mmg ada hama.betul sgt.yes, hama ayam boleh datang lekat kat kita, tapi tak stay lama. if kite bersihkan badan, mandi leklok, then they all pun akan washed-away. sebab biasanya hama (ticks) ni adalah host-specific. meaning, hama akan memilih host tertentu sahaja.contoh, hama ayam, stay di badan ayam, kutu kucing stay di badan kucing.
kesan pd baby mgkin die akan gatal2, atau develop rashes/eczema if die ada allergic reaction ngn hama. ada baby yang ok, so no prob at all.
2)yes, anjing x boleh mkn cekelat.sebab coklat ada content yg boleh lead to poisoning dan seterusnya kematian pada anjing. zue x brapa ingat ape content dlm coklat tu (nama scientific), tp kes camni mmg common dlam small animal practise.
ada certain anjing, walaupun bg sikit je coklat, impak nya sangat besar dan boleh terus mati.

amm said...

cissss...BSE tu apa??BCG saya tahu la..maaf doc, kesengalan amat-amat di kesali...hahahaha....

ok2 aku p main jauh2....

zue comelz said...

amm: mek, sowi2...BSE tu bovine spongioform encephalopathy..
penyakit lembu giler.tp malaysia declared free from this disease,ahaks..

tu la ko, tadi memain ngan aku.hahaha.dah jgn majuk, cubit montot nti baru tau..kikiki..

tp mek, lembu mmg patut di vaksin, esecially yg FMD tuh, untuk cegah penyakit kuku dan mulut..