Sunday, March 14, 2010

kalau tak under estimate orang, boley tak?

salam uols...

ada beberape kes yang aku nak share tentang sesetengah sikap orang yang suka sangat nak under estimate kerja orang laen, based on their appearance..

kes 1

semalam, on the way aku nak gi KL, kami behenti brekfes kat satu warung tepi jalan. tengah joe duk pilih2 menu nak makan, ada satu pakcik tu tegur joe,

pakcik: ni joe kan? cucu Tok Som?

joe: a'ah cik... pakcik watpe kat sini?

pakcik: saya dah pindah keje kat bank *** cawangan melaka... joe keja kat ne? tinggal melaka ke sekarang?

joe: a'ah... saya keje kat CTRM, dah 4 tahun duk melaka.

pakcik: ko keje ape? TECHNICIAN ke?

joe: ?????????????????????? (terdiam sekejap.. tapi pastu joe jawab gak...) takla cik, saya engineer...

kes 2

dulu, aku kan keje kat klinik haiwan sebelum aku join gomen. so masa aku keje klinik, bos aku wat kan la uniform keje.. kalau vet, baju putih (ala2 baju nurse tuh), kalau attendan biasa, baju kaler biru laut.

then, selalunya time lunch, memang joe akan datang amik aku kat klinik, makan sesame kat satu kedai nih.

selalu kalau kitorang makan kat sini tak penah la pulak makcik kedai ni bizibodi nak borak2 tanya kitorang keje hape.

sekalikan, ada satu hari tu, aku cuti.. so joe pi lunch kat kedai makcik ni ngan opismate die..
bermulalah drama sebabak antara makcik kedai tu ngan joe;

makcik kedai: sorang je hari ni?

joe: ha'ah..

makcik kedai: mana awek awak yang keje nurse tuh? tak keje ke arini?

joe: (cam biasa, malas nak cakap banyak) a'ah, die cuti arini.... (dalam hati, aik...selama ni makcik tu ingat zue ni nurse ke? hahahaha)

hoiiiiiiiiiiiiiii makcik, ape kes ko nih? asal orang pakai baju putih je kompom la keje nurse kan?
aku tak hina orang keje nurse, jangan salah tafsir lak. tapi yang aku geram mentaliti sesetengah orang kite, suke sangat pandang rendah pada orang laen, berdasarkan penampilan diri kite.
berbulu la aku ngan orang2 yang camni..

kes 3

masa aku orientasi nak masuk jabatan dulu, ada satu sesi ni, dikendalikan oleh salah seorang ketua seksyen kami kat HQ Putrajaya.

doc ni, orangnye memang sangat low profile (cam aku...wakakakaka), sangat simple and sempoi.

die share pengalaman dia kat kitorang, masa dia jadi Pengurus sebuah ladang jabatan di utara semenanjung...

satu hari tu, doc ni gi ke bank, nak bank-in kan duit . masa ni, doc tu pakai sempoi je, pakai coverall kaler ijau coz die baru abes check lembu pagi tuh.

sampai je kat bank, die cam biasa, queue nak tunggu giliran. sampai je turn dia...

pegawai bank: ye cik?

doc X : saya nak bank-in kan duit nih...

peg. bank: ooo.. ni untuk masuk akaun bendahari negeri kan?

doc X: ye puan.. kenapa ye?

peg. bank: macam ni, encik kena isi borang dulu, penuhkan semua maklumat, pastu kena minta tandatangan dari bos tempat encik keje... (muka kerek gilerr)

doc X: oooo... kena tandatangan bos ye? okay, saya isi form ni. nanti saya bagi puan balik ye.

lima minit pastu.....

doc X : puan, ni borang siap dah. semua saya dah isi. (siap ngan tandatangan "bos" yang pegawai bank tu mintak tadi)

peg.bank: errrrr....encik ni, bos ke?

doc X: ha, yelah.... nape? saya takde rupe bos ke?????

hamikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk......... malu tak? kalau aku jadi peg. bank tu, kompom aku nyorok duk bawah meja dah...hua hua hua

kesimpulan

lain kali, berpakaian la ikut profession kite. kalau ko doktor, bawakla stetoskop gantung kat leher, kalau ko pilot; pakai topi pilot tuh, pakai sekali uniform pilot. kalau ko pengurus sesebuah kompeni; pakai suit lengkap, bawak briefcase jangan lupe. kasut tu biar berkilat.
kalau ko engineer; pakai topi kontraktor, takpun tampal nametag besar2 siap tulis pekerjaan sekali.

tapi ni kang ada gak mulut orang akan berkata2 kan, "perghhh poyo gile...kalau ye pun pegawai, takyah la pakai suit bagai..."

seeeeeeeeee..... manusia memang camni kan? ada je yang nak didengkikan. tak boley tengok orang senang. kalau pakai selebet, orang pandang rendah. kalau pakai beria2, orang cakap kite berlagak. tah pape......

mentaliti mereka:

kalau pakai smart2, bawak keta mewah sikit.. ORANG KAYE WEYH!!keje pegawai besar gamaknya tu...
kalau pakai sempoi2, bawak keta biase2.... ORANG TAKDE DUIT SANGAT. keje pencacai je agaknye.....

6 comments:

ANjaS ASmaRa said...

Hahahaaa..nak wat camner nyah..nasib badan..takpe, biar org anggap kiter ni kejer kilang ker ape ker, yg penting kejer kiter terhadap tuhan tu jgn sesekali dilupakan. Aku tak kisah kalu org anggap aku kejer tukang kebun sekolah, yg penting duit yg aku terima tu duit halal, hasil dari kudrat kurniaan Ilahi...itulah tazkirah aku pd hari minggu nie..hehehheee

zue comelz said...

anjas: nyah, terkesima aku ngan komen ko nyah...
hehe betul tu.. ko pakai suar pendek, dukung anak gi pasar malam, sure org ingat ko keje cleaner indah water je.. wakaka padahal die tak tau ko ni ada PhD ke hape..

CatlinaFly said...

masa akak keje klinik haiwan dulu lagi best...org ingat akak ni tukang sapu hihi..sebab masa tu, tgh pkai apron plastik, menyapu kat depan(ms tu bos bru bukak branch baru, akak lum ade assistant)..biarlah zue, tak luak ilmu kita if org underestimate kita...janji kita tau kita sape..tapi skrg ni, kalau gi bank, org ingat akak ni keje cikgu!(muke cikgu ke aku ni?)

zue comelz said...

kak maiza: betul kak, saya pun selalu gak org ckap camtu..
ada yg lg best, siap tak caye pulak sy ni vet..
diorg ckap, "eyh, takkan muda sangat dah jadi doktor?"

ek eleh...tak reti dah nak jawab..

haha, cikgu? ada kot... cikgu kelas A.. hehe

Anonymous said...

betullah zue. kalau kat sini tanya keje apa? aku pun jawbla keje gomen je makcik.. hehehe dah jawapan balasnya adalah...

makcik : oooh kerani..

apa nak buat... kerani pun kerani la makcik oi, takkan hakak nak kata "eeeh hakak pegawai dowh.."
hikhihik

*seha

zue comelz said...

seha: ye, tu jawapan standard yg aku selalu kena gak.. tah pape ek mentaliti diorang nih..

pastu dulu kan, masa ngandung fara, kawan2 paksa suh aku gi register gak kat spital gomen, diorang cakap w'pun kite nak g beranak private.. so aku p la klinik gomen nih.

yg kuang asamnye kan, masa register ngan nurse tu, die tanya background pendidikan. aku tak sempat nak jawab, die ley cakap;

"kelulusan ape dik? SPM? "

aku tak reti nak watpe. nak lempang ke hape nurse nih.. huh...underestimate kite kemain lagi...