Wednesday, June 30, 2010

care care disiplin anak.

salam uols...

chiepani akan behave pada 5 minit pertama sahaja.

see, mula2 sampai dia akan sengih2 je duk kat babychair.
5 minutes after- tangan dah mula gapai ape yang ada depan mata.

2 minit je dia main benda tu. pastu syoooooooommmmmmmmmm..campak ke bawah.


bizibodi nak amik balik menda yang dia campak tuh. sape kata budak kecik tak pandai buli orang dewasa?

kitorang ni masa dera taw. nak repot kat talian teledera pasni. ibubapa didera anak sendiri.

kalau pegi klinik pun tak reti diam. chiepani lom pandai jalan, tapi suke nak bejalan.end up;

mummy daddy kena tatih dia.kalau tak ngamuk dan dan tu gak.

lokasi: umah nenek Johor. panjat and turun tangga sangat master okay.
sape tah sifu dia.

tengah cari idea camne nak turun tangga. mummy punya mata tengah bulat giler nih.

ting! (dapat idea ) ^__^

campak botol losyen kat tangga.

" okay mummy, i wanna go down now.. the lotion is downstairs. " (her face tells me this.)

adooiyyyaiiii....kalau cenggini chiepani, mummy bukan saje boley jadi tarzan, mummy ko ley tukar jadi king kong tau.

penat tau uols sekarang ni. dia punya lasak... masyaAllah...

aku ada baca dalam artikel a few tips camne nak marahkan anak.

first, never ever tengking or raise ur voice. it's a BIG NO NO. cakap dengan lembut.

lebih elok kalau sambil nasihat, kita hug dia. lebih eratkan hubungan.

second, jangan cakap words yang NEGATIVE like, JANGAN, TAK BOLEH, CANNOT.

guna perkataan yang lebih mesra. contohnye " chiepani kalau naik tangga, jatuh nanti benjol kepala, tak lawa dah nanti... abang afif pun takmo kat die dah... "

instead of, " chiepani, turun!!! jangan panjat tangga!! "

psikologi kanak2 sangat penting.dalam artikel tu (anaksoleh.com) cakap, kanak-kanak umur 0-6 years akan mudah mengingat apa sahaja perkara yang berlaku depan dia.

so, kalau kita biasakan menengking or pukul dia since kecik, chances for her/him to remember is very2 high. tendency tuk dia revenge juga akan semakin naik.

third, biasakan anak dalam kehidupan islam. islam itu indah. sume pun dah ajar dari kita lahir sehingga ke liang lahad.

kalau nak tidurkan anak, jangan nyanyi lagu2 adat, lagu omputih (like i was before.. thee thee thee)

nyanyikan nasyid, zikir, biasakan dia dengar ayat al-quran. insyaAllah, anak mudah dengar kata.

keempat, makanan anak kita. kena jaga. bagi makanan yang sah halal sumbernya. sebab makanan itu akan menjadi darah daging.

rezeki halal, insyaAllah outcomenya pun akan bernas.

kelima, biar anak kita didedahkan dengan ajaran2 Islam. kalau kita solat, bagi dia tengok. terang kat dia, ape yang kita sedang lakukan.

kalau bulan puasa, ajak anak puasa sekali.even tak penuh sehari, takpe. ajar yang basic dulu. lama2 dia akan mudah menerima.

okay, tu saje yang aku mampu ingat tentang artikel anaksoleh.com tuh.

next time kalau aku jumpa ape2 info pasal didik anak, aku share lagik.

babai.

5 comments:

CatlinaFly said...

balik johor tak kasi tau akak :P..johor kat ne?

amm said...

info yg bagus.....tp kdg2 klu angin xkne & terlepas jg marah dkt ank kn,huhu....

Mrs.Joe Sparrow said...

k.maiza: johor kat rengit... akak kat kluang kan?

amm: huhu..tau takpe..boley jadi hulk aku tau.. keke

Hana Faza-same person said...

wahahaha..siap dah ada calon menantu xmenahan tu kak zue..nguehh ngehhh..

Mrs.Joe Sparrow said...

faza: kekekeke...welllllll....tu 'antara' sahaja... hehe.