Monday, July 19, 2010

pap smear? tak sakit pown...tak pedihkan mata...

salam uols..

pap smear? tak sakit pun... tak pedihkan mate... (sile baca macam budak dalam iklan shampoo johnson's tu. hehe)

seriyes beb, pap smear langsung tak sakit.

well, mula2 tu memang saiko la sikit. aku duk bayangkan doc akan korek2 dalam2, sebab nak amik smear uterine wall tuh kan..

dalam hewan mana ada wat menda2 ni, so aku langsung takle nak bayangkan keadaan tuh.

masa sampai kat suite gynae nih, aku stat dah rasa macam2. nak terkencing la, nak terberak la, nak tido la. macam2 perasaan.. gile stress okay.

bile masuk je jumpa dia, start la dia punya ceramah. bla bla bla bla... paling tak tahan, bile aku tanye dia tentang aku dah ter'miss' makan mercilon dekat 2 minggu.

aku: doc, camne saya nak stat balik pil nih? dah 2 minggu saya miss.. takut terpreknen la..

doc T: lepas u period last month, ada ehem ehem sama husband tak?

aku : ada.. tapi kitorang memang amik semua precaution tu...

doc T : that means ur husband withdraw la?

aku: yup! and plus kami ada pakai protection gak.. lagipun saya tak ehem ehem masa subur.. ** korang pikir sendiri la ape protectionnye ye.takkan aku nak cakap gak...

doc T : but u kena ingat, once u dah delivered, u punye hormone cycle dah tak macam dulu.. u punya tempoh subur pun dah tak sama..

aku : oic... so macam mana doc? bile saya ley start semula makan mercilon ni?

doc T : ok, u have to wait till ur next period.. if u period, u stat makan balik masa day-5. tapi kalau u tak period, u kena wat pregnancy test la..

aku : (pandang2 joe.. dalam hati nak aje cakap, OH MY GOD, HARAP2 LA PERIOD. hahaha.) mmm, okay doc..

doc T : btw, u all plan nak ada berapa anak?

aku&joe : kami ingat nak ada 2 orang je... 1 girl, 1 boy..

doc T : mana cukup 2 orang je... dulu I pun pikir camtu.. but then bile dah tua2 ni, rasa sunyi pulak bila anak semua dah pegi abroad sambung stadi..kite takde kawan kat rumah... so u all patut dapat lebih ramai lagi...

aku : mm, yelah.. nanti kami pikirkan.. (dalam ati aku cakap, taknak!taknak! hahaha)

my gynae juga bagitau tentang sume kaedah perancang ni.. dia cakap the best is makan pill (oral contraception). kalau kaedah inject or masuk IUD tu, dia sendiri tak galakkan. ok, tengkiuk doc. noted.

dah abis kena consult, bermulalah adegan korek2 tuh. doc suh baring. baring posisi cam nak beranak dulu.

lampu sume dah nyala. suspen giler! joe jambul bantai sengeh je kat sebelah. sukelah kau kan kaum lelaki, takyah der nak kena wat2 test cenggini..

mula2 doc scan dulu.. check2 kot ada baby ke.. eh.. check2 kalau ada growth ke hape..

dah abes scan, aku nampak assistant dia bawak vagina speculum tu. berderau darah mak!

aku biasa tengok mendalah ni kite guna kat hewan, tapi arini, menda tu diapply pada mak punye pulekssss. hikssssss ngeri ngeri melihat alat tuh. ** amacam setakat ni? anda berani? hihi

sekali bila doc tu stat masukkan je menda tuh kan.... rasanya kan... rasanya... rasanya adalah...

hmmmmmmm tak sakit pon! seriyes, tak rasa ape2.. tau2 dah abes.. die suh pakai spender balik.

aku siap ley tanya, "dah ke doc? kejap nye.."

dia cakap yelah, dah siap.. u nak buat ape lagi? hahaha. malu I.

so doc bagitau result after 1 week baru dapat. tunggu dan lihat. harap2 takde ape2. amin.

sume sekali kena rm 110. murah la kowt. tapi tak sure camne breakdown charge tu, resit kat abe joe jambul. kate dia bayaw, aku malas nak amik port la. diam2 sudah.. ^_^

so, kesimpulannya aku nak cakap, pap smear ni memang langsung tak sakit. sakit lagi time.. errr... time malam... errr.. malam jemaat. wakakakaka.

kepada yang belum buat tu, silalah buat ye. pap smear ni kita kena wat yearly. takyah takut2 okay. trust me, sumpah tak sakit..

tamat dah cite pengalaman pap smear..

balik tadi, kami pegi lunch kat kopitiam baru, dekat je ngan area umah kitorang. boley tahanla tempat ni, and ada banyak pilihan gak. harga pun tak berapa mahal.


suasana dalam Old Malacca Kopitiam. masakan dia more to Baba n Nyonya dishes.

aku makan cendol ngan assam pedas pari. abe joe makan mee udang. memang ho liao!




p/s: maafla ye, entry kali ada sedikit lusyah. tapi masih di tahap yang tidak membimbangkan pemikiran orang dewasa mahupun kanak2 bawah 18 tahun. harap maklum.

4 comments:

Hana Faza-same person said...

oh cenggitu rupanya.. tapi kat mana yang boleh buat ye? kerajaan /swasta?

doBot said...

Ler....gambar dalam kopitiam kor tangkap. Cuba tepek gambar kor masa jumpa doc tu. Dapat tengok muka kor suspen pun jadi la. ehhehehehe

Mrs.Joe Sparrow said...

faza: akak buat dengan gynae akak... private hospital... sebab tu kena charge.. =)
kalau gomen akak x sure ada wat ke tak..cube faza risik2 ngan diorang...

Mrs.Joe Sparrow said...

dobot: wahahaha... xdapek la bot nak tangkap gamba ketika itu... kena banned la blog aku.. haha