Wednesday, July 21, 2010

jangan risau kalau anak suka kutip menda2 atas lantai, pastu masuk mulut

salam uols..

Q: My toddler constantly puts things in her mouth, including stuffs he picks up from the floor. I am worried he will get diarrhoea. Should I sterilise everything in sight?

haaa... engkorang mak2 sume mesti penah ada pengalaman camni kan.. aku pun sama...

chiepani pantang nampak menda atas lantai, sume dia sebat masuk dalam mulut..

ko sebut jelah, ape yang dia tak penah makan.. bulu kucing tu takyah cakap la, sekoyan dah.. dah jadi furball kot dalam perut dia. muakaka. tu tak termasuk bulu2 manusia dalam umah tu. hahahahahaha lagi gelak besar.

jangan kata bulu kucing, biskut kucing aku pun dia belasah. kalau ko tengok dia diammmmmm je kat dapur, maknanya dia tengah buat sesuatu. tengok2 dia tengah duk bersila ngadap mangkuk biskut Agus @ Kecik kat dapur, duk suap masuk mulut dia cam makan nasi.

pantang lepa budak ni!

tapi camne la kita nak asik doplohpat jam ngadap je ape dia buat kan.. sangat tak logik.

takkan nak mop lantai, vacuum carpet pat kali sehari? disinfect kerusi, meja, kitchen kabinet sume2 tu setiap masa? imposibel.

takkan tiap2 kali dia pegang mainan yang bersepah atas lantai, kita kena angkut dia pegi sink tuk handwash? lotih den!

ari2 ke nak kena rendam mainan mainan dia dengan dettol? uh nehi nehi nehi

maka jawapan kepada persoalan persoalan di atas (soalan realiti ni tau) adalah;

A: even ko keje tanpa henti bersihkan umah, adalah imposibel untuk korang sterilise kan sume menda especially satu rumah. in fact - it is not necessary pun..

pecayalah pada sistem immune anak korang. sistem immune diorang boley tolerate ngan sume household gems. just enough kalau korang boley sweep ur house floor daily pun okay!

anak2 kita punya growing curiosity menyebabkan mereka sangat suka ambil apa sahaja yang ada depan mata, termasuk yang ada di lantai, then masuk dalam mulut.

yang penting, kita make sure barang2 yang bersepah atas lantai tu, bukan menda2 yang membahayakan contoh; pisau potong daging , skru, botol kaca, butang baju or anything yang harmful pada dia..

tapi tips ni hanya untuk anak yang main dalam rumah je, tapi kalau anak2 yang dah stat main kat luar umah, den belum kaji laie.

nanti tunggu chiepani pandai main kat luar, aku wat kajian lak.

tapi dulu masa aku dah pandai main kat luar, bergelumang kat tanah sume, mak aku mudah je cara dia ajar.

sediakan ROTAN or TALIPINGGANG.

hahahahahahahaha.

8 comments:

nina said...

acik nina love u chiepani hahahaha

fikaryna said...

tapi kena jaga2..masuk mulut benda x memudaratkan ok la..tapi kalau masuk benda yg bole wat tercekik..nauzubillah..

moga budak kiut membesar sihat walafiat..huhu..

Mrs.Joe Sparrow said...

nina: chiepani pun luv acik nina... muuuuahhhhh

Suhana Shahril said...

Iya..jgn bagi makan menda2 yg bukan2 sudah ler..cthnya cam tahi cicak..lipas..hoho...naya kalao termakan

Mrs.Joe Sparrow said...

fikaryna: betul tu... yang tu memang kena selalu peratikan.. chiepani penah makan duit syiling, tp nasib baik dia tak telan lagi...seriau! hehe

tq aunty fikaryna.. amin...

Mrs.Joe Sparrow said...

suhanasharil: hehehe... yang tu memang kena selalu dibersihkan.. tp taktau la kot2 dia dah termakan senyap2 kite tak perasan... alamak, naye je!

Dallies said...

eva pun masa umur sethn,selamber kunyah duit syiling 5 sen kat umah org..pucat lesi muka aku skejap..aku ni jenis manusia yg perisau terlebey..

Mrs.Joe Sparrow said...

dallies: hehehe...kalau aku pun, sure aku gelabah gak.. ish..bahaya kalau tertelan tuh...