Sunday, August 8, 2010

the 1 year+1 month old little lady...

salam uols..

dah lama tak updet perkembangan si chiepani ni. ekceli, takde ape banyak yang berkembang pun. huhu

habit paling ketara bila dia masuk umur 1 tahun ni adalah, suka tido telangkup cam pic bawah ni.
dulu dia tido biasa je, either meniarap or dia akan mengiring. but now position sudah berubah. position baru dia; ventral recumbency. (ke total ventral recumbency?)

lagi nyenyak kot tido style camni kot....

then, suka sangat2 berkemas. rajinnnnnn anak momi n dedi ni kan.. korang cakap jelah, ape je yang dia tak kemas dalam umah ni. sume dah siap dikemaskan. malam tadi, lepas mandikan dia, dia sibuk kemaskan baju2 momi dalam almari. time kasey ye nak... **sile baca dengan sayu hati.

petang tadi, dia berkemas kat dapur. habis minyak masak dia tumpahkan. takpe cayang, pasni nak tumpahkan beras dalam tong sume pun takpeeeeee... buat ye, buat selalu selalu..

momi nak pakai baju ape malam ni? chiepani tolong amikkan ye..


bab bercakap, boley la sikit2. kalau kite suh dia babai, dia akan sebut "baa" je. mana ilang huruf "i" tu pun aku taktau. kalau nak makan, dia sebut "mamam, mamam, mamam" laju2. siap repeat sampai 3 kali.

chiepani still takley panggil momi n dedi. tapi since umur dia 7 months, dia suka sebut "mama" and "abaa".. mana lak ko belajau nih? kompius momi okay.

paling kelakar, chiepani sangat cepat meng"imitate" ape saja yang kami buat. kalau dedi bersin, dia akan tiru immediately, siap tangan tangkup kat muka sekali. kalau dedi picit idung momi, dia pun ikut picit sama pastu! moral of the story, jangan main picit2 depan anak. dia dah pandai tiru bulat2.. BA ALIP HA YA! hahaha

kalau bawak kuar g shopping groceries, jangan harap nak duk dalam stroller dia. dia nak duk dalam troli tu. ngada2 kan... momi tau, dia nak duk dalam troli sebab nak senang pick up ape2 yang berkenan dekat mata dia. biase taw!

bab makan, sangat fussy pulak sekarang, dulu dia belasah je apepun kite sumbat. sekarang ari2 kena tukar menu porridge dia. penat la aku meng"gugel" resipi dalam tenet. kot taknak makan gak, momi kasi chiepani makan biskut meri je pasni pahammmm.

berjalan? still takle lagi. dia suke berdiri, memanjat tangga sume. tapi nak berjalan kemain la susahnye. ada gak orang bagi petua suh dia cepat berjalan.. tapi both of us memang taknak layan petua2 camtu. for what? tak necessary for us pun. lambat ke cepat dia jalan, doesn't matter. janji anak momi n dedi ni sihat and bijak. so, kami biar jelah dia.. biarla dia amik masa nak explore sikit2.. lain budak kan lain physical and mental stage development dia..

okay, tang pic bawah ni sangat2 buat momi dia bervuloo ye. **read berbulu

kasut raya chiepani dah ada 3 pasang. kemain dedi ko kan...momi mintak sepasang pun hazab nau nak dapat.. siap bebel kat momi cakap kasut momi dah penuh satu almari la, ape la.. tengok2 kasut chiepani senang2 je dedi beli kan ye!


abang, budak ni belum boley jalan lagi... buat pe beli kasut banyak2??


sekian untuk kali ini. now, momi nak pegi lancarkan perang kat dedi ko... momi jelez taw!!!!

8 comments:

Rita Razif said...

rambut hanny dh pnjg sket laa.. comey! hoho.. dh 3 psg zue.. nie blum start puasa lg.. nk dkt raya nnt sure tambah lg sepasang 2.. mommy jgn jeles laa ;)

~│IbuCats│~ said...

eita: ha'ah... eksaited kemain bapaknye.. tahun lepas beraya hanny pakai stokin je. tahun ni dah boley pakai kasut... =)

panjang, tp bergulung kat bawah.. hihi.

CatlinaFly said...

eh..zue ada blogshop ke?tgk tadi baru perasan...kasut tu kalo takmo, bg e-ein jek :) hehehe

amm said...

siok kn tgk perkembangan ank ni & mcm Harith kali ni, manja @ ngada2 sgt smpi aku pn naik hangin je.....huhu.....

~│IbuCats│~ said...

k.maiza: ehehehe...blog tu still under construction..nanti dah release kite inform akak ye... kasut mau2... haha

~│IbuCats│~ said...

amm: tu la...tiap2 ari ada je menda baru dia buat kan amm... kadang2 kite ley ketawa, kadang2 aku jadi tarzan dlm umah ni..wakaka

Dallies said...

xper zue,kasut tu fashion,blum leh jln pun boleh pakai..si Ryanz ni umur 2 bln aku dah pakaikan kasut.kasut raya pun dah beli,time tu dah berkenan grab jer....

~│IbuCats│~ said...

dallies: ekceli ni adalah kasut dia yg ke-7... hahaha... masa baby chiepani memang pakai kasut dah... tp tuk raya ni je yg melampau..sekali sampai 3 pasang. huhu... tu yg ai jelezzz... =)