Wednesday, August 4, 2010

keras lagik!

salam uols..

ekceli ada banyak menda nak cite.

ada cite pasal opis.

ada cite pasal anak.

ada cite pasal $$$$$$$... ngeh ngeh. ** ni takle cite. nanti orang tuduh kite riak.

okay, aku cite pasal anak la. sape laie anak aku, si chiepani tu lah.

2-3 arini dia asik kena constipation. kesian giler kat dia. each time die kena, dia akan melalak sampai kejang2 badannye.

nak bagi dia cool down, kena dukung je masa dia nangis, and dia akan lentuk je kat bahu sambil nyonyot puting dia. **huhu, kiut ok! lama gak dia meneran, tapi tak berhasil. puas la kitorang urut2 perut dia, belakang dia...kunun nak kasi stools dia comes out la. tapi harraaammm. takde hasil.

setakat arini, aku tak sempat nak merakamkan aksi dia 'meneran'. haha. gile kan mak ko. budak tengah meneran berak, siap nak dirakamkan. bukan ape, seriyes.. muke chiepani masa meneran sangat kiut. berkerut2 dahi, pastu siap ada saound efek. ngggghhhhhrrrrr.... wakakaka
(kalau orang besar buat camni, gelisss okay!)

kitorang dah bagi dia makan ubat. aku bagi duphalac. kadang2 sampai 2 kali. tapi takde kesan langsung. aku try bagi diclofenac sodium (yang masuk montot tu), pun taknak kuar gak 'emas' dia... hmmmmmm

dedi dia pulak, siap sapu2kan betik kat puting suh dia nyonyot. semalam, siap paksa dia makan betik sampai termuntah balik dia. sian anak aku.. last2 dia tertido..

so caner nak wat? nak kata tak bagi buah, ari2 kami bekalkan buah ke nursery. ke teacher tak bagi ni? even, dalam porridge dia kami bubuh banyak veges plus olive oil lagi..

ni nak kena wat CSI aku ni.. kalau aku find out teacher tak bagi chiepani makan buah, awas kamu! tapi dalam buku daily report, ari2 dia tulis " hanny makan bubur habis, buah pun habis.."

abes, kalau dah bagi, mustahil anak aku masih kena constipation lagi kan??

ni yang tetibe wat aku geram ni. tapi dedi dia lagi geram. semalam, masa anak aku melalak2, joe terus cari buku taska chiepani. tak penah2 okay joe tulis ape2 dalam buku tu... dia warning suh teacher paksa chiepani makan buah kat taska sampai abes.. huhu. sape tak sayang anak kan?

arini report taska ada tulis... "hanny buang air besar 2kali, tapi keras.. "

urmm.... keras lagiiiiiii..... dedi, do sumthing!!

8 comments:

CatlinaFly said...

zue, cuba kasi makan prune.kalau E-ein berak keras, kasi makan prune sebijik dua, lepas 3-4 jam, elok je dia berak normal :)

Mrs.Joe Sparrow said...

k.lina: o yeke? okay, nanti kite try bagi prune... thanx kak...

imaninarafizal said...

Beb ni pengalaman ak lah kolo cik nina ssh nk berak kolo dia teran ak terus je bukak pampers kasi kangkang kan kaki dia... pastu kolo dah nampak cam najis tu nak kuar tekan sikit kat atas daripada lubang tempat najis tu nk kuar pastu teruslah je najis tu kuar...kadang2 kita tegok cam budak ni teran kan sebenarnya dia tak teran tp cam kapit je tu sebablah najis tu tak mo kuar ....selamat mencuba ...petua ni mak ak gak yang ajar...

Mrs.Joe Sparrow said...

sya: o yeke? seriyes nih? nanti aku cube hari ni kalau dia sembelit lagik...thx mek sya... =)

mummy rayyan said...

zue kalo bg Dugro mesti xder masalah constipation...

~│IbuCats│~ said...

k.ekin: tukar susu? mmm... susah sikit kot.. lgpun dia constipation bukan sbb susu, sebab dia dah stat makan nasi biasa...

kyani said...

zue, "ain pon penah kena gitu. Kak yani bagi makan bubur nasi. Pahtu paling berkesan utk 'ain makan epal sebiji, biasa hari2.

~│IbuCats│~ said...

kyani: hi kak yani!!! hehe... lama x chat2 ngan akak kan... hurm, si chiepani ni susah nak makan buah.. melalak2 cam org nak kasi makan cili je gayenya.. =(