Wednesday, October 6, 2010

haiwan kesayangan - baik untuk anak anda.

salam uols...

suke gile masa baca artikel ni. ni fakta tau, bukan auta. mungkin ada yang dah tau tentang ni, and maybe ada yang taktau lagi kan?

so aku share la kat sini ngan korang. sharing is caring rite?

please, go through on this article carefully ya!

Children with pets have stronger immune system

A study showed that children who own pets have stronger immune systems and take fewer days off school sick, reports the Daily Telegraph.

Researchers at Warwick University took saliva samples from 138 children who were analysed for Immunoglobulin A (IgA), an antibody used as an indicator of the strength of person's immune systems.

Based on the study sharing a home with a cat or dog appears increase exposure to infections that can prime the immune system and improve resistance to disease.

source from: News Straits Times.


so after ni plisssssla ye, janganla ada yang nak tanya2 aku soklan2 camni ek...

"eh, tak boleh bela kucing la... nanti budak kena asthma.."

"huhu. silap la eyh makcik, saya ni vet. takkan saya ni taktau ape penyakit yang boley transfer pada manusia and ape yang tak kan?"

tapi idak la teman jawab gitu kat makcik makcikss yang kuar statement camtu. mau aku kena label budak sumbung nanti..uhuks. sopan santun masih ada lagi gitewww...

and ada gak yang tak bagi anak2 dia bela pets sebab takut jangkit kurap kucing, takut kena kutu kucing la and banyak lagi. haloooo plis la, plis ye... non sense tau sume tu! mana amik fatwa tuh?

setahu aku la kan, asthma is a type of an allergy. so kalau anak kita dah memang ada asthma, bela pets macam kucing or anjing, of course la it will worsen the condition kan? dah nama pun allergy. cam kalau ko allergy kat seafood, bile makan seafood bibir terus tebal cam angelina jolie, ha... sape nak jawab tuh? same goes la kalau kita tau dah kita ada asthma, lagi nak gentel2 kucing. pastu salahkan kucing pulak bile kena semput.. huh!

so check first la family korang punya medical history. jangan pandai2 keluar fakta kata bela kucing boleh kena asthma, kurap la.. ok! (wahhhh emo tetibe! hahaha)


bile tengok pic bawah ni, teringat kat arwah Memon... sob... sob... sob...


cube tengok pic seterusnya....

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

sama tapi tak serupe kan.... hihihihi


semalam, aku pegi petshop. berkenan sangat2 kat sekor kucing tu. warna putih, tompok2 itam. macam nak picit2 je!

tapi... ekceli i'm looking forward to have a male British Shorthair cat... ada kedai tu boley carikan, tapi regenya starts from RM2000.... huhu... mahalnye!!!

2 comments:

CatlinaFly said...

heheh akak beria tak kasi e-ein main dgn kucing...kat umah ada tapi separatekan dari e-ein...e-ein ade allergy..since dia dah makin besar ni dah leh reintorduce..lagipun umah bbsitter pon ade kucing, e-ein dah polok2 ah pon!

nanti nak mandik oni dan chibi baru leh kasi main sama2 huhuhu..e-ein dah lala geram dgn oni sebeanarnye

~│IbuCats│~ said...

k.maiza: ha, yelah...kalau ada allergy memang kena kurangkan... haha...budak2 memang suka kan kucing kan kak? anak saya ni siap dicium2nye kucing tu....