Sunday, October 10, 2010

universal studios, singapore - part 1

salam uols...

kami dah balik!! (eceh, cam ada je orang yang tunggu kan.... thee thee)

plan asal nak bertolak dari umah dalam kul 7 pagi. last2 sume membute tak ingat dunia, kul 8.30 baru gerak dari umah. hua hua hua

budak masham tak sempat mandi. terus angkut je bawak masuk dalam kete. takpe, janji mak ayah dia dah siap. boley bayangkan kalau kitorang yang tak mandi camne pulak rupenya?


tibe dekat gelang patah dalam jam 10.30 pagi. benti kat RnR jap, mandikan chiepani, isi minyak penuh2, (jangan isi kat Sing, rugi beb!) then amik pass pelawat.

pasang GPS siap2. sonang nak cari jalan heading ke hotel terus. takyah sesat barat cam tahun lepas. haha. tapi kalau sesat pun takpe, sebab jalan kat Sing ni sonang nak cari u-turn.

inilah rupe pas pelawat tuh. isi siap2 before sampai ke immigration station. kalau tak kang menggagau nak mencari form, pastu lama la pulak nanti terconggok kat sana.

pas ni boley amik kat stesen minyak area Tuas or Gelang Patah, it is FOC.

isi la ape2 yang patut dalam form nih... tak banyak pun kena isi, basic2 information je.

tadaaa... dah sampei.. dalam kul 11 pagi kami tiba di Tuas Checkpoint, tak jauh pun... masa ni customs akan check passport korang. kepada sape2 yang ada pinjam ngan ptp** tu, sila check status korang ye. kot2 la blacklist, maka kesahnya korang kena patah balikla ke Malaysia ye! hihi

setel je kat sini, terus menonong pegi carik hotel. kepada sape2 yang plan nak datang Singapore, aku suggest korang tido kat Copthorne Orchid. bayaran untuk deluxe room per nite is S$ 117.70 atau RM 363.99 lebih kurang camtu la harganya.

hotel ni kategorinya adalah 3 star je, tapi maybe untuk Singapore punye kategori kot. sebab suasana hotel ni adalah sama taraf cam hotel 4 bintang kalau kat Malaysia. lobby superb, cafe mantap, ada spa, ada salon and banyak lagi facilities yang disediakan.

ekceli ada banyakkkk lagi hotel kat sini, korang pilih je nak stay mana, bajet berapa. pada kami, nawaitu datang sini adalah untuk shopp and berjalan, so tido hotel bukan main agenda. hotel juz untuk tido je kan? jadi takyah membazir kot spend duit banyak2 just for 7-8 hours sleep ^__^

kalau nak pilih hotel, boley try tengok website ni; http://www.hoteltravel.com/

suasana dalam bilik hotel. chiepani eksaited explore bilik. hihi.

besar kan bilik dia? and yang penting, selesa plus toilet sangat tip top. puas ati membayaunye..


okay, tu saje laporan untuk kali ini. sok sambung cite shopping kat Orchard Rd. ok...



tata.




2 comments:

CatlinaFly said...

hohoho nak kena babab ni!tak singgah kluang pon! :P

~│IbuCats│~ said...

hehehe.... tak sempat kak nak singgah... insyaAllah, next time...sebab kitorang memang balik Johor every month.. =D