Tuesday, November 9, 2010

anak oh anak....

salam uols...

anak aku sekarang dah sangat2 aktif. aktif yang tak terkawal.

sekarang kalau bawak jalan keluar, dia taknak dah dok dalam stroller. dukung pun taknak.

eksyen asik nak jalan sendiri. kalau jalan ikut kita takpe, ni dia meraban je ke sana ke mari. haduiiiii fening kepala mak....

pastu pantang nampak belon. any kind of balloon ye... sume dia nak. kalau tak dapat, dia akan menjerit sampai the whole floor, end to end boley dengar jeritan dia. masyaAllah, malu makkkkk nyah!

like malam tadi, kitorang kuar shopping cari baju tuk konsert dia. dedi tanya momi, nak makan katne... dalam ati sebenarnya nak sangat2 makan steamboat kat Seoul Garden, tapi memandangkan betapa hazabnya nak buat aktiviti rebus merebus, grill mengrill dalam tu dengan adanya chiepani, maka momi decide makan kat Chicken Rice Shop sudah.

masuk2 je dalam restoran, dia stat dahhhhh. nampak belon gantung2 kat siling, dia menjerit nak. akak dalam tu pujuk siap kasi chiepani cekelat dia (alahai baiknya staff kat sini...tq dik!) , chiepani bolayan je.

pastu dedi pujuk kasi dia cawan, isi ais dalam tu. diam la sekejap tak sampai dua minit. stat lagi menjerit mintak belon yang bergantung tuh.

last2, akak dalam tu amikkan belon yang bergantung, kasik chiepani.....

uiiiii lah, bayanglah camne tebalnye muka aku ngan joe dalam tuh... btw, terharu gakla ngan layanan staff kat sini... time kasihla sebab sudi layan anak saya yang mengalahkan monster tu.... ^__^

abes makan, kitorang masuk 1 kedai baju ni. chiepani cam biasa, explore satu kedai tu... bila nak keluar, dia ley nak main nyorok2 pulak dalam tuh... siap nyorok kat bawah meja baju display... eceh eceh macamla kita tak nampak kan..... last2 kena tangkap ngan dedi, dedi letak dia atas tengkuk. again, episod jerit menjerit bermula lagi... hahahaha.

tapi kali ni kitorang biar je dia menjerit. orang lalu sume pandang. pedulik la, tebalkan je muka ni. nak kata ape, dah anak aku aktif semacam. ala, yang pandang2 tu nanti, sok2 anak korang wat lagi dasat, baru tauuuu.... huhu

belum abis lagi nih....

bila lalu kat kedai yang jual toys, dia merempan nak jugak. penah sekali tu, dia duduk kat lantai taknak bangun sambil tunjuk toys yang dia nak.

nak taknak, kenalah belikan gak... bukan nak manjakan dia, tapi ntahla... like dedi alwiz said, "tak sampai ati...."

yelah, anak baru sorang... cube sok keluar lagi satu... ha camno? tak sanggup mak nak bayangkannnnnn.... adakah rumah kami akan bertukar menjadi taman permainan?

dek kerana tak sampai ati tulah, 1 bilik dah penuh ngan toys.. sume jenis mainan dia ada... tapi mainnye sekejap2 je.. dalam keta kitorang pun dah macam funfair, berbijik2 belon macam2 pesen ada dalam tu... gagagaga.

dan statement paling kelakar yang penah aku dengar, amaran seorang dedi kepada anaknya...

"ni last tau chiepani keluar... pasni duk umah je... kalau behave, baru dedi bawak..."

haha. takde maknenya! besok tu kang, keluar lagik kitorang..... dah nak wat camne, takkan sebab anak perangai camni mak ayah dia kena berkurung?

tak logik.... tak logik.. tak rezenebel.. no no no.... (",)




p/s: aku ngadu ngan mak aku, citekan perangai chiepani... mak cakap takpe... budak yang aktif ni, maknanya otak dia berkembang...sentiasa berfikir... hihi... sejuk jap ati ni...

7 comments:

Ayu said...

Hehehe.. Sabarlah Kak Zu. Time kita takde anak, mmg panas dgr budak2 menjerit. Kalau dh ada anak, sindiri paham la kan. Eh, cakap mcm dh branak 3 pulak aku. ;p

amm said...

dh sepesen ngn harith ni & ayt joe yg last tu xleh pki punya...esok2 kuar still nk bw juga, xhappening ok kuar xbw ank...ekeke....

~│IbuCats│~ said...

ayu: tu lah kan.... nak buek camno..kena banyakkan bersabar... huhu...kuatkan iman, tahan telinga, tahan hati... hahaha

~│IbuCats│~ said...

amm: tauuuu xpe mek... lagi pun macamla aku ley tahan duk dlm umah tak keluar2 kan.. haha. bawak anak camni memang thrill!!

ANjaS ASmaRa said...

Nyah..anak aku pun mcm tu biler dah dapat kaki..haram nak dok dlm stroller beli mahal2..hampeh. Pun sama, pantang nampak belon menggelupur jer dier..cumer yg bagusnyer dier ni taderler nak melalak sampai satu mall dengar..stakat aku cakap 'nanti papa beli banyak-banyak kat Ara (nama dier panggil diri dier sendiri..kekee) keh..pastu luper terus psl belon tu..

balik umah, bukan aku beli pun...muakakakaa...Sbarje nyah..dah time dier buas time ni..

ANjaS ASmaRa said...

Nyah..anak aku pun mcm tu biler dah dapat kaki..haram nak dok dlm stroller beli mahal2..hampeh. Pun sama, pantang nampak belon menggelupur jer dier..cumer yg bagusnyer dier ni taderler nak melalak sampai satu mall dengar..stakat aku cakap 'nanti papa beli banyak-banyak kat Ara (nama dier panggil diri dier sendiri..kekee) keh..pastu luper terus psl belon tu..

balik umah, bukan aku beli pun...muakakakaa...Sbarje nyah..dah time dier buas time ni..

~│IbuCats│~ said...

anjas: yeke nyah? hahaah... hazab mak ko tau bawak budak ni keluar berjalan... tapi bila kenang2kan balik, kelakar tu... kenangan membesarkan anak..sok dia dah besar, kita cite balik camne perangai dia... baru dia tauuu... hahaha

pasni aku nak cakap, 'nanti momi belikan kilang belon... '

agak2 ape lah respon dia agaknya... hahaha