Thursday, November 4, 2010

sunprotection

salam uols...

5 ari duk ladang hayam, makin itam muka aku. dah la aku ni memang stok terang2 gelap jek. haha

aku rasa dah pakai sunblock sume segala, tapi tatap gak muka mak jadi berkilau... wuu wuu

so pagi ni (nampak nau tengah ngulau kan..haha) aku gugel tenet jap, baca siket2 pasal sun protection nih...

adalah beberapa tips yang boley aku share kan kat sini bersama uols sume.. ^__^

pertama;

sunblock dan sunscreen adalah dua perkara yang berbeza ye tuan2 dan puan2.

sunblock tu adalah untuk block sinaran UV dari menembusi dinding kulit uols. sila cari produk yang block untuk UVA dan UVB pasai sinaran UV yang paling dahsyat adalah jenis UVB.

sunscreen tu pulak hanya bertindak sebagai filter yang menapis sinaran UV.. begituuuu...

kedua;

kalau beli sunblock, make sure dalam ingredientnya ada salah satu bahan berikut, zink oxide/titanium dioxide/iron oxide. bahan2 ini sesuai untuk kulit sensitif.

kalau beli sunscreen, ingredient ini biasanya ada as part of its content; avobenzone, benzophenone, dioxybenzone dan meradimate.

ketiga;

berapa SPF paling minimum? pakai yang SPF15 dah ok kalau kita juz bekerja dalam ofis, and keluar time lunch sahaja. (short exposure). tapi kalau plan nak gi berjemur lama2 bawah matahari cam aku masuk ladang sehari suntuk...pakai la yang ada SPF 30 ke, SPF 50 ke... gitewwww...

keempat;

lifespan tuk suncscreen and sunblock biasanya 2-3 tahun sahaja. semua sunblock and sunscreen adalah water-resistant hokey.. pakai sunscreen/sunblock 15 minutes before tadah muka bawak matahari tauu.. baru efektif.

okay, tu saje kot yang aku sempat baca pagi tadi. bawah ni pic product2 sunblock/sunscreen yang menarik untuk dicuba.. ^__^


Burt's Bees Sunscreen SPF...Clarins UV Plus Day...Super Sensitive FaceBlock...


okay, selamat mencuba! kalau uols ada guna produk sunblock/sunscreen yang lain and berkesan, share2 la sama kitak ok!