Sunday, March 20, 2011

Nasi Kismis Mentega

assalam uols...

kome sume udah makan? teman anak beranak udah tadi... kenyang sampai tersandar memasing dah... ;)

arini I masak nasi kismis... I share kat sini sama uols bahan2 n cara nak masaknye ye...

bahan2;




bahan2 yang takkosser I nak snap picnye adalah;

butter, beras basmathi

cara2 nak masaknye;

1) rendam beras basmathi ikutlah berapa cawan pun.. I tadi guna 4 cawan.. hamik ko, nampak sangat kuat mentekedarah kan... pastu, rendam beras dalam 40 - 45 minutes... kasi kembang gituu..

2) tumis bahan2 yang ada dalam pinggan tadi dengan butter. tumis sampai naik bau.

3) masukkan beras ngan air dalam 4 cawan. kacau kasi sebati sama itu bahan tumisan. then baru masukkan susu cair dalam 1 1/2 cawan. ** kena pandai agak2 sendiri air nih, kalau nasi keras, tambah lagi air..

4) masukkan daun pandan kasi wangi. then biar atas api sampai nasi masak. (ekceli kalau nak masak guna rice cooker pun boley, tapi tak rock arr guna rice cooker. pakai api la baru thrill! hua hua hua)

5) agak2 nasi tu cam dah masak, tabur la kismis sesedap rasa.. dah siap.. sonang kan I tell u...

ini lah ghupenya nasi kismis mentega I tadi...


yang lauk pauk sampingan ni optional sebenarnya... terpulang pada korang nak letak lauk ape. macam I tadi, nak ringkas dan cepat, masak ayam masak merah ngan acar nenas je... terus leh ngap ngap ngap!


selamat mencube... ;)


2 comments:

Hanniey said...

betul ke dr yang masak? ke shoot gambar nasi yg dah siap jer...next time shoot gmbar tengah masak baru leh caya...

~│CatWoman│~ said...

amboiiii sentap akak. nak rasa? datang umah... hehehehe