Tuesday, July 19, 2011

meh telan liur..

assalam uols...


mula2 I ingat nak update pasal cuti2 kami ke Cameron... tapi memandangkan gambar2 sume dalam lappie, maka terpaksa tangguh. tunggu balik umah kang I update..tu pun kalau rajin la malam ni kan..

pagi ni I nak share resipi baru yang I try buat last week, Daging Masak Hitam. nama resipi agak tak sedap didengar, I pun mula2 baca dah terbayang eh, takkan nak kena goreng daging sampai rentung kot? huhu... tak rupenya kengkawan... masak hitam tu macam masak kicap la/dendeng...kaler dia tukar jadi kehitaman ;)




Bahan A :

- daging kasi potong nipis2
- serai kasi ketuk2
- air asam jawa sikit
- kicap pekat secukup rasa
- jintan manis ko campur ngan jintan putih, pastu gaul ngan air kasi pekat

Bahan B (blend semua sekaligus)

- cili kering 10 tangkai
- bawang merah 5 bijik
- bawak putih 5 ulas
- halia setengah inci

Cara nak masak :

- panaskan minyak dalam kuali, tumis semua bahan B ngan serai yang dah diketuk
- then masukkan daging, campur air sikit, masak daging dalam 10minit
- pastu campur air asam jawa, masukkan kicap pekat sekali
- tambah garam n gula sesedap rasa
- masak sampai hitam. selagi tak hitam, jangan padam api..hehehe (takla, tipu je tu. masak sampai kuah dia jadi pekat/kering)...

senang ke dok?cer lah try ye uols.. minggu ni je dah dua kali I masak mendalah ni. abe joe suke pulok. dia amendanya yang tak suka...sume suka.. asal I try resipi baru je, sure dia request banyak2 kali dalam minggu tu...siap bawak gi opis lagik.. tengkiu bang ye for your support ;)

and ni pulak I buat lontong... sambal tumis tak sempat masuk dalam pinggan lagi masa ni..tak nyabor nak tangkap gambar punya pasal... ;)

ketupat segera tu ada lagi sepeket, balance masa besday Hanny aritu... kang kalau biar lelame dalam lemari mau datang kutu2 beras tu pulak... so I rebus ketupat, then buat kuah lontong. sedap hingga menjilat ibujari kaki... konfem!


(telur rebus tu agak cacat sikit rupanya dalam gambar.ni pun gara2 orang tak sabar nak makan namanye)


resipi kuah lontong nak gak ke? pi google jelah dalam tenet ye! hehehehe



Selamat Mencuba!


5 comments:

imaninarafizal said...

wah sedap....meh semangkuk...yum...yum...

~│CatWoman│~ said...

ko meh datang melaka...bermangkuk2 aku ley watkan..hehe

amm said...

sedapnya lontong tu...meh sya pagi raya nanti 'ngunjung' k umh aku nasi impit ye...eh tiba2..huhu

~│CatWoman│~ said...

amm: taknak ngunjung umah aku?hehehe

imaninarafizal said...

Tahun ni raya umah MIL tak munjung...taun depan leh munjung umah korang ye....