Sunday, August 14, 2011

Mekap2 Give Away

assalam uols....


dah lama tak join GA (give away) ni... kali ni I join my dear fren punya GA, organised by Mama Miq.. (korang ley klik kat situ tu check out GA yang dianjurkan ;))

so here goes, my very simple daily make-up tutorial...

syarat pertama; letak pic before mekap...

tadaaa.... ni rupa tak siap I ye...

next, nyatakan step2 mekap dan product yang digunakan...

1st step - before apply mekap, muka tu kasi bersih ye nox... mula2 cuci muka guna cleansing/facial foam. then I apply toner... kasi ilang suma daki2 dimuka...

2nd step - I apply moisturiser... I guna Shiseido White Lucent... I pernah wat review tentang this product dalam entry yang lepas2...(sila godek sendiri blog ni kalau nak baca ye) cara penggunaan, picit dalam 2ml, then sapu pada seluruh muka...

3rd step - next, I apply eye base... senang je nak pakai, apply sikit bawah mata and kat kelopak mata, then sapu rata2...yang ni I really have to pakai sebab mata I kan macam red panda... ada dark circles yang sangat obvious... so kena pakai ni untuk mengaburi kesan dark circles tu... ;)

4th step - after eye base, I apply eyebrow... cara nak guna, kasi berus dulu bulu kening bagi sekata. dah siap berus, apply eyebrow tu dari arah dalam ke luar... lukis cantik2 ye... jangan jadi opera cina sudeyy...

untuk 3rd and 4th step tadi I guna these products... eye base from Lancome Bright Eyes, and eyebrow I guna Simply Siti kaler rich brown... so far so good... boley tahan gak produk from SimplySiti ni... ;)

5th step - apply compact powder... cara nak apply, mulakan dari bahagian pipi, then dahi, pastu dagu... sapu rata2 nox.. janji tak jadi tepung gomak dah... kalau nak lagi lawa and kemas, guna brush pun boley..

I guna ni as my compact powder... Maquillage from Shiseido... ada efek pearl and bila dah pakai, muka jadi glow2 gituuu... eversince I pakai bedak ni, I dah stop guna BB cream... sebab finishing bedak ni sangat mengagumkan! trust me, silalah ke kaunter Shiseido dan dapatkan satu hari ini! (amacam, ada harapan nak jadi promoter tak aku nih?)

6th step - apply eyeshadow... bila dah pakai eyebase, eyeshadow yang uols apply akan bertahan lebih lama dari biasa.. longlasting gituuu... I apply eyeshadow ni guna jari telunjuk je, takde pakai berus2 tu sume... lagi melekat katanye...

untuk eyeshadow, I guna brand Stage... sedap pakai, warnanye pekat...


7th step - eyeliner... mulakan dari bahagian dalam anak mata, tarik keluar... terpulanglah nak buat style camne pun, nak wat cateyes ke, fisheyes ke, tenuk eyes ke... up to your creativity... kalau macam I, I suka buat cateyes yang manja2 je.. boley gituu....

calitkan eyeliner tu kat bawah kelopak mata gak ye... terpulang nak sapu half-way pun cantek gak... depends on you ye darlingss...

8th step - apply blusher... I suka light color, tak la merah sangat macam opera cina ye.. sapu yang pink2 sudah... cara nak pakai, tonyoh berus dekat blusher, then apply dari bahagian cheekbone naik menghala ke bawah telinga... ataupun, uols senyum depan cermin, nanti nampak "buah pipi" tu, haa... apply blusher dekat buah pipi tu ye...

9th step - apply lipstick... cara nak pakai lipstick, mulakan dari bahagian tengah bibir dan bawa keluar bibir...



10th step : sapu lipgloss... kasi shining2 sikit bibir mung tuh.. tapi kalau uols dah pakai lipstick jenis shimmer tu, takyah dah pakai lipgloss kot... cara nak pakai lipgloss sama je macam pakai lipstick tadi...

ni lipstick and lipgloss yang I guna... both from Clinique... kalau uols perasan, I memang suka brand ni sebab ia sesuai ngan kulit I, hypo-allergenic and tak kering bila pakai...

ok abes dah step2 mekap I... senang kan? dalam 10-15 minit dah ley siap...

dan hasil selepas mekap2 tadi adalah.......


ini...

... dan ini...


ok dok? simple dan cepat ye... biasanya I punya daily make-up macam ni jelah... tak susah pun nak buat ;)

last sekali, kenapa I join Give Away ni?

1) sebab I saja2 nak share my daily makeup ngan frens sume.. and nak cuba belajar improve my makeup style lagi after ni.. hopefully ramailah yang join GA my fren ni, nanti I boley la tiru dengan izin kan cara2 uols mekap pulak... boley gitu?

2) then of coz la, join GA sebab nak menang pressies ye... nak tambah my makeup products collection... pastu nanti konfem kena tarbiyah ngan laki aku sebab terlampau banyak barang mekap dalam drawer tu, tah bila masa nak pakai pun taktau... ;)


ok, tu je... last but not least, JOM JOIN GA NI RERAMAI JOMMM!!!

5 comments:

doBot said...

Zue, aku satu pun tak paham ekau tulis apa tu. Cuma satu jek aku nak tanya. Siapa yang snap gambar kor, dikala kor sedang markup, eh silap, makeup tu?

Ada gambar kamera kek situ.

imaninarafizal said...

nice n simple....

•♥• RR •♥• said...

suker! suker! mcm nie laa yg aii nak.. ngeee! tp maintenance tinggi wooo mommy hanny nie ;) (kalah mak andam wey!) haha

~│CatWoman│~ said...

dobot: den pakai timer bot... tu pasal jadi gambar cenggitu...

pic yang last sekali tu baru abe joe tolong amik guna kamera canggih siket ;)

~│CatWoman│~ said...

sha: ngeee... tengkiu ;)

eita: hahahaha... takpe, beli pun bukan selalu..macam yg zue cite dalam entry sebelum ni, genifique tu masih ada lagi setengah botol ;)