Tuesday, January 5, 2010

malaysian drivers

salam uols..

pagi ni memang saya bengang sangat. saya bengang dengan malaysian drivers. okay, saya pun salah seorang pemandu malaysia, tapi saya berani mengaku yang saya still berhemah, dan amalkan peraturan jalanraya walaupun dah lama saya memandu.

macam ni lah ceritanya. cut to the short ok. on the way saya nak gi opis, memang ada construction sepanjang jalan. yelah, saya kan tinggalkan dekat area airport batu berendam. so area sini tengah ada heavy construction nak siapkan international airport punya kes la nih.

since ada construction kan, maka banyaklah jalan yang ditutup. yang double lane tinggal 1 lane je.
then diorang buat roundboard, instead of traffic light. yang jadi masalah sekarang adalah each time kita lalu kat roundboard tuh la. bukan ke kite kena utamakan drivers from right corner to pass thru first?

tapi kan, kebiasaannya, drivers yang rude nih, bukan nak ikut pun rules tuh. main nak cepat jer. pagi tadi saya hampir bertembung ngan sebuah lori pasir. huishhh alhamdulillah sangat2.
ape punya sengal la lori tuh kan, tak reti nak slow. die nampak dah saya nak lalu, die boley teruskan gak, bukan nak berhenti. hampagas! kalau saya accident camno? die nak ke tanggung ganti rugi? die nak bertanggungjawab ke? pastu, lagi worse, die nak himpit pulak saya from left side.mana peraturan dia ikut nih????

let me compare dengan overseas ok. based on my hubby punya experience and myself punya experience, memangla sangat jauh bezanya driver2 from these different countries nih.
my hubby said, kat spain ke, france ke, uk ke, or anyplace that he has been, driver diorang memang utamakan pedestrians and they all ikut peraturan jalan ok.

paling saya ingat, masa saya ke Singapore hari tu (hehe..saya takla cam hubby, gi oversea pun setakat singapore je! ahaks), kita boleh lintas jalan SESUKA HATI MAK BAPAK kite ok! no matter how fast kereta tu tengah jalan, if diorang nampak kite tengah melintas kat zebra line, automatik diorang akan brek dan berhenti. wahhh bahagia nye kalau kat malaysia camni. tapi contranya kat sini, kalau dah berdiri kat zebra line, pastu kite ada hati nak melintas, dengan harapan driver tu nak berhenti, JANGAN HARAP!

kalau tak dapat kena HON KUAT2, kena MAKI ngan driver tuh, or paling worse, KENA LANGGAR la kan.itulah hakikatnya. okay, mungkin tak semua setuju dengan pernyataan nih, saya yakin ramai yang baca ni adalah driver yang berhemah kan. tapi out there, manusia camni memang wujud.betul?

okay, sudah.cukup sampai sini.saya ada keja nak buat, hati pun dah reda. adrenalin pumps pun dah kembali ke tahap normal.hehe





4 comments:

Rita Razif said...

hmmm.. lorry driver mmg mcm tue zue.. sorry to say laa.. eita nie keja kt westport.. hari2 jumpa driver lorry yg speed mcm x ckup tanah! diorg fikir diorg besar jer.. lucky x accident kn? jg diri baik2 time memandu kt mlysia nie.. pesanan utk diri sndr juge.. uhuks

p/s : berkhemah or berhemah? hehe

zue comelz said...

oh, yela kan ta.... lori driver mmg kepala otak biol
alhamdulillah, xde pape..

mm, salah eja! haha
zue dah betulkan.thx ta!

Dallies said...

Zue,org preggy cam aku ni pun...nak lintas keter xnak benti...mcm tulah sikap rakyat malaysia.sungguh mendukacitakan...menciii!

zue comelz said...

dallies: ha, tu lagi terukkan...kuang asam jer...langsung xde perikemanusiaan langsung diorang nih...aku lagi mencii..menyirap jer tgok pemandu camnih..