Monday, March 8, 2010

ape name glams korang??

salam uols...

masa saya kecik dulu kan, saya selalu pikir, apsal nama saya macam nama orang2 tua jek? zuraidah..tak glams langsung nama aku.

cube tengok nama akak, zuliya. abang pun sedap gak, shahrulnizal. adik aku lagi sedap; siti juma'izah. yang bongsu nor syafiqah. adik yang siti ni, nama dia dia dipilih ada 'juma' sebab dia lahir ari jemaat. saya ingat lagi, masa ayah pilih nama siti ni, kami tengah lepak kat meja makan, mak kat spital lagik. ayah sambil sedut rokok dia, congak2 nama apa nak bagi kat anak no.4 dia. last2 kuar siti juma'izah. sodap eyh? time tu nama camni glams sangat dah.

pastu adik bongsu, nama dia dipilih ikut buku panduan nama2 islam. abang saya yang pilih nama ni.

persoalan sekarang, mak ayah, napa bagi nama orang 'zuraidah'???? uwaaaaaa tak glamssssssss

masa kat sekolah rendah ngan sekolah menengah, kengkawan panggil zue je. cop2, sekolah rendah adik bradik panggil saya 'teh' tak tau nape. suke minum teh kot........wahahaha
pastu gi sekolah menengah ada lagik best. ada beberapa budak lelaki poyo yang aku memang anti sampai arini aku kalau jumpa memang takkan tegur adalah mereka nih. mereka panggil saya 'juliana banos' ... wth?????

sampai arini saya tak tau ape point mereka panggil juliana banos.. juliana bonss adalah kot. celah mana yang serupa pun aku tak tau. pastu bile aku tanya, sampai kesudah diorang takkan cakap nape panggil aku camtu. cessssssssssssss

bile masuk matrik, takde nama sepesel gak. zue je. simple kan. ada gak yang geli2 panggil ida. aduiiiiiiiii sensitip betul la nama ni..nama jiwang bangat ida nih.. yaaaawwwwwww
paling best masuk UPM. 1st year, 1st sem. standard piawai kengkonon, kat kolej nih. wajib tukar nama, kena ada nama samaran. nak tau nama samaran den apo? DUI ok!

kenapa DUI? sebab masa senior2 kolej nak tukar2 kan nama saya, saya yang otai dengan selamber mencadangkan kat floor rep tuh,

"kak, boley tak panggil saya duyung je? pasal tu nama manja atuk saya bagi.. atuk ngan nenek panggil 'yong' kalau kat umah... "

kak senior tu cakap okay, tapi kite tukar sikit.. tak mau yong sume. saya bagi nama awak "Duy" okay? uk aloh, Duy? dalam ati macam rasa ape je kan, tapi pasrah jelah. mana junior ley demand2 sangat time nih, kang kena ragging tak pasal2 je kan...

maka bermula la panggilan baru saya di kolej, spellingnya Duy ekceli, tapi lama kelamaan jadi Dui terus.

okay lagi nih saya punya nama, ada yang lagi kaw2 diorang kasi. Rota la, Roket (panggil Ket), Spend (shortform spender), Chorl (shortform coli) , Nyamuk, Keti (shortform ketiak.. wahahaha lagi lahanat!) and macam2 lagik. memang kelakar betul la. joe pun ada jugak nama samaran dia. masa sekolah ngan matrik orang panggil dia Apex, (apek cinos) ..kat UPM pun dia ada nama baru..kalau senior laki bagi nama, lagi menangis taw. huhu. takyah aku jaja nama panggilan dia apa kat sini. tanya je kat dia nanti.

bila dipikirkan balik nama Zuraidah (yang aku claim cam nama orang tua tu tadi) okay gak nama ni sebenarnya. masa matrik ada lecturer nama zuraidah. ajar biologi. ada gak sepupu nama zuraidah. then ada je Y.B nama Zuraidah. camtu ada can la saya bergelar Datuk kan... ada ong ape nama nih.. tak teruk mana pun kan nama Zuraidah. hehe

jadikan nama ni takla penting sangat ye. yang penting orangnya. penting ke tidak dia sekarang di mata masyarakat? saya rasa saya penting, banyak pentinggggggggg. terutama pada joe lah. mana ada johari, situ ada zuraidah. mana ada zuraidah, situlah ada johari. tak caya? test tengok sekarang!


2 comments:

Rita Razif said...

hehe.. citer bab nama glamss nie zue.. teringat masa kecik2 dulu.. akk2 n abg eita panggil ITOT taw.. ntah aper laa nama mcm tu kn? abg ats eita lg best.. elok2 mak abah bubuh nama dia Amin.. akk n abg kami bley tukar jd jubin.. dasar pembuli btul akk2 n abg ku ini!

zue comelz said...

itot? hehehe cute!!

tapi skrang diorang panggil lagik x?

jubin? kah3... kelakar la korang nih..

xpe2, tu sume gurau senda adik bradik kan..mesraaaa.. (macam bob AF) =)