Tuesday, March 30, 2010

dah sembilan bulan...

salam uols..

anak aku now dah 9 months. alhamdulillah, sekejap je rasa dia membesar.

tak banyak la bezanya dengan masa dia 8 bulan. tapi berat adalah bertambah okay.

lenguh tangan nak hayak dia ke sana ke mari.

ada masa dia baik, dia duk diam je dalam stroller, main ngan toys dia.

ada masa mood dia tak baik, stroller tu takat isikan cookie monster dia je, si hanny kami gilir2 dukung. biasa dia!

sekarang baru reti nak pegang sendiri botol susu betul2 tanpa bantuan mummy or daddy. before ni dia boleh gak pegang, tapi sekejap2 terlepas. takpun dia baling botol tu. but now, dia memang pegang sendiri sampai abes.

susu - 8 ounce, dalam 8 kali sehari.

diapers - dah tukar pakai size L. kalau diapers jenis pants tu, size M boley masuk lagi. tapi kalau diapers biasa, memang kena L, kalau tak jadi cam aritu, abes bocor kiri kanan atas bawah.

kuat makan - pagi kat taska makan bubur nasi + ikan. okay yang ni memang menarik. sebab aku try bagi ikan salmon or ikan cod, tapi hanny taknak! BEST WOKKKK... hanny prefer anchovies or chicken fillet je. jimat duit kami... bagus2... hahaha

then tengahari either makan bubur nasi lagi or dia makan nestum rice. petang dia makan seround lagik nestum. balik umah kang dia layan makan jajan. okay, ni dedi yang ajar ye.. tu ari pun dedi ajar dia makan aiskrim. selamber je budak ni makan, takde perasaan dia kunyah aiskrim tu.

size badan - semakin panjang la agaknya. nak kata gemuk tak gak, walaupun dia kuat makan. agaknya sebab dia dah besar, so nutrients from foods yang dia makan semua convert into energy la kan, pasal tu aktif semacam budak ni.

juara jerit sekampung - nak try dengar? cuba lambat bagi makan or buat susu. menjerit2 sambil dia melenting2kan badan. huh.

ciri-ciri anak solehah dah ada. contoh, bangun seawal subuh.. 6.00 pagi dah celik. kalau weekdays takpe gak, ni weekend pun dia bantai bangun awal. hanny, mummy n daddy nak tido la!!! (takpe bangun awal la kannn..rezeki masuk katanya)

hanny juga sekarang amat sukar nak dipakaikan baju. uii mak aiii, hazab ye nak pakai kan baju dia pas mandi or nak tukarkan baju tido. berpusing2 badan dia, siap lengkap terjerit2 pakej. ni ciri anak apa ni? hanny nak vogels je ke sayangggg???



ni budak eksen, dah boley pegang botol sendiri.

3 comments:

amm said...

dr aritu aku ckp...rmbut fara lebat....see...hihi...leh montel ni klu ari2 stok mkan dia cmtu...cygggg fara!!mggu ni blk klg kn??jom ngedate ngn harith =)

zue comelz said...

amm: hehe...lebat, tp x panjang la mek... a'ah, tapi aku rasa dia x montel sangat, sebab dia lasak gile sekarang. kuat main.

mnggu ni xley nak balik, joe ada tournament pulok... ngeeee

amm said...

joe kembali aktif main bola lg ke??wah hebat....amart dah lm pencen...see, bdn pn dh start kembang...hihi...