Wednesday, June 16, 2010

simpul biawak...

salam uols...

korang penah kena simpul biawak?

kelaka kan namanya. omputeh cakap 'leg cramp'..

nape letak simpul biawak? bukan simpul cipan ke, simpul kambing ke, simpul kucing ke.. (eyh takle sebut isu kucing sekarang, aku sensitip sejak Adik hilang nih.. T_T )

seingat aku, aku dah stat diserang simptom simpul biawak ni dari zaman sekolah dulu.

hampes gile rasanya bile kena ni. nak nanges pun ada.

btw, memang penah nanges pun. gile sakit punya sakit!

malam tadi kena lagi. kalau sape yang penah kena, sure tau rasanya.

biasanya bile kena aku akan lipatkan kaki tu, pastu cube urut 'bola angin' bagi dia turun ke bawah.

masa kena ni, lagi baik takyah sesape hulurkan bantuan. sebab orang tu bukan tau part mana yang nak diurut. silap2 urut kompom tambah sakit, pastu kompom gak "terterajang" secara tak sengaja.

tindakan reflex katanya ^_^

kadang2 sebelah je kena, kadang2 sampai dua2 sekali kena. yang tu boley wat airmata meleley.

aku baca info pasal ni, kebanyakannya cakap disebabkan kurang kalsium dalam darah.

mana pulak pegi kalsium aku nih?

setau aku, aku memang hantu susu (selain hantu kuceng) ... ari2 mesti tunggak susu Dutch Lady Fresh Milk tu. tapi ke manakah mereka pergi?

selain dari minum susu, kena banyak makan pisang, dan beras basmathi.

pisang memang aku tak penah makan sebab tak sedap.

beras basmathi? boley mathi badget monthly aku. beras ni bukan murah yeeee.

takpela dokto. saya taknak spend duit beli beras, saya nak spend beli laen.

thee.. thee.. thee...

nanti aku cube cari alternatif lain camne nak ilangkan penyakit simpul biawak nih.

7 comments:

Hana Picca said...

hai kak zue.. hehehe..

lorr..baru tau istilah simpul biawak ni..

take extra care bebeh!

Mrs.Joe Sparrow said...

hi hana..

a'ah..kelaka kan nama istilah ni..
btw, tq dear... =)

Boyachilles said...

saya selalu kena tu dulu...ok, awak vet ke? masuk awak dah 2 vet melamar hero...anyway, kalau ada ape2, nanti saya contact...kalau bole bg FB kat saya..senang skit nak communicate

Mrs.Joe Sparrow said...

kakimotong: sori guna nick ni, saya tak tau nama awak..yup, saya vet... ape2 terjadi pada hero, bagitau saya. saya sanggup bantu... saya sayangkan kucing lebih dari yang lain...memang sensitip bab2 kucing ni pada saya...
fb saya juz letak email: comelz_zt@yahoo.com

Suhana Shahril said...

Saya selalu jugak jadi. Biasanya sebab kurang air+garam galian dalam badan.So, dianya alternatif,just minum banyak2 air.K.

Mrs.Joe Sparrow said...

suhana: o yeke? thanx for sharing... memang saya kurang minum air masak..

Dallies said...

hi zue,aku pun selalu kena...a'ah gynae aku pun ckp psl kurang kalsium..ko try susu anelenelah(btul ke aku eja nih..haha)aku minum susu ni skang,hari2..