Sunday, August 1, 2010

terima kasih mak...

salam uols..

kadang2 aku rasa nyesal duk jauh ngan mak.. (erk, melaka ngan klang jauh ke?hihi)

kan best kalau ari2 duk bawah ketiak mak cam adik2 aku.

semua mak siapkan. semua mak yang prepare.

bangun pagi, sume dah ready.. makan tengahari sume beres! malam pun camtu..bestnye! tapi sampai bile nak camtu kan.. nak nak lagi aku dah kawen.. dah ada anak sorang punnnnn....

anak-anak mak semua dah besar.. dah boley berdikari. tapi layanan mak pada kami adik beradik tak pernah berubah. mak tetap mak. takde galang ganti.

tiap tiap kali balik umah mak, mak akan sediakan semua feveret aku. mak tak penah lupa.

bangun pagi, air thermos chiepani, bubur nasi chiepani sume mak dah siapkan. terharunya...

semalam, umah aku meriah sebab mamat ngan pikah ada sekali.

mak plan nak masak daging rusa yang aku bawak balik. **hehehe untung taw keje jabatan veterinar. sonang baiti nak dapat ruse nih! joe jambul; menantu kesayangan mak request nak rusa masak sup, piqah nak rusa tu dibuat rendang, akak pulak nak rusa tu di masak kari..

aku tau, mak memang takkan hampakan permintaan kitorang. so, mak masakkan 3 jenis lauk yang kitorang request tu. terima kasih mak! sayanggggg mak..

aku ingat lagi time belajar dulu, everytime nak balik kampus, aku akan request mak masak sumthing. say, aku nak makan laksa. mak akan ensure dia masak lebih sebab mak suh kasi kawan2 kat kolej.. helehhh, sapelah lagi yang tumpang semangkuk makanan aku tu kan.. si joe la, sape lagi. hahaha

masa abang aku stadi kat Japan dulu, mak akan sedaya upaya fulfill ape je yang abang aku nak. tiap2 bulan ayah akan hantar sekotak besar makanan kat post office. sampai akak tu pun dah kenal muka ayah. hihi. mak penah pos sambal belacan tuk abang aku tau! wakakaka

even tadi masa aku nak balik, mak siap tapaukan ikan dah siap siang, siap buh garam kunyit sume. balik tinggal goreng je! ke mak tau, orang memang pemalas mak? huhu

now, tradisi tu, piqah lak take turn. die pun kalau nak balik asrama je, mesti tapau sumthing dari umah.

masakan mak buatkan kami sentiasa dekat di hati mak..


ni mak ngan piqah. mak tak suke amik gamba. so ni gamba paling best ada dalam simpanan aku.

kadang2 aku terpikir, adakah aku akan jadi seorang ibu seperti mak aku?

adakah aku mampu tunaikan setiap permintaan anak anak aku, macam mak buat pada kami sekarang?

well, i REALLY REALLY REALLY hope to be like her. insyaAllah.

mak, terima kasih atas segalanya. orang doakan mak sentiasa dikurniakan kebahagiaan dan kesihatan yang sempurna. amin.

8 comments:

kedaigambarkami said...

rindu kat mama akak gak huaaaa(takpe, raya dah dekat, balik kampungggg!)

Mrs.Joe Sparrow said...

k.maiza: hehehe... betull...stay kt umah mak memang best..

fikaryna said...

mcm ryna stay ngan mama..mmg mabeles..semua tersedia lps balik keje..tapi en.fika komplen..bila la bini dia nih mau berdikari..huhu..

Mrs.Joe Sparrow said...

k.ryna: hehe.. untungnye akak. duk ngan mak sendiri pun ok pe... buat teman mak kat umah..

Rita Razif said...

wuwu.. eita klu bab2 mak nie mmg syahdu.. uhuks

Dallies said...

bertuahnyer Zue :)

Mrs.Joe Sparrow said...

eita: hihi... tau...eita sure teringat kat mak kan..eita kan rapat ngan mak...

Mrs.Joe Sparrow said...

dallies: alhamdulillah... =)
banyak jasa mak...