Friday, October 22, 2010

be specific... can they?

salam uols...

dah lama aku tak borong buku sekali banyak camni. =D

selalu everymonth juz beli Women's Weekly ngan Mastika je. yang tu memang wajib hokey.

tapi siang tadi, masa pi lunch kat Mydin, MPH Bookstore wat sales buku2 dia pulak.

fuh fuh fuh!! memang pantang nau aku kalau tengok books fair cenggini. terus melekat dekat sejam kat situ. dan seterusnye telah me"nyepend" duit membeli belah beberapa naskhah buku. ^__^

dan inilah hasilnya.... sape2 nak datang umah baca, dipersilakan..

chiepani punye buku dah melambak2. harap sangat dia ley cepat membaca. Amin.

okay, yang sebenarnya cite pasal buku tu bukan tajuk asal entry malam ni.

yang sebenar2nya, aku cume kadang2 terfikir...

adakah doktor2 manusia di luar sana, bekerja sebagai seorang doktor? i mean, memang buat kerja seorang doktor? specific job scope nya?

kalau iye, maka beruntunglah mereka kan. tak rugi duit dan masa yang dikorbankan selama 5 tahun.. at last mereka mempraktikkan apa yang dipelajari.

but me? entahla.. susah nak cakap. yang pasti, memang banyak sangat kerja yang lari dari ijazah yang dimiliki.

bukan nak merungut, bukan nak kondem sape2. jangan salah tafsir.. yes, memang tak salah kalau kita mempelajari pelbagai ilmu selain ilmu yang dah ada di dada.

tapi rasanya tidak adil jika ilmu yang telah sedia ada dibiarkan begitu sahaja, lama kelamaan akan luputlah ia... semakin tumpul lah pengetahuan sedia ada. manusia kan tak sempurna...

hari ini belajar perkara baru, esok lusa perkara lama pasti akan lupa.. jadi pada aku, itu adalah rugi.

kalau kita tumpukan pada perkara yang kita minat, insyaAllah kita mampu menjadi pakar dalam bidang itu.

tapi kalau kita terlalu banyak menumpu kepada pelbagai perkara, jadi apakah kita?

manusia genius kah? semua perkara tahu? semua perkara ada di hujung jari?

mampu?



AKU TAK MAMPU!!!




sekian luahan perasaan dari insan yang setiap hari menahan hati.


gambar di atas adalah hiasan semata2.. takde kaitan ngan entry ni hokeh... (",)

6 comments:

CatlinaFly said...

terlibat dgn maha tak nanti?akak kena gilir2 gi sana dgn staf2 sini..

~│IbuCats│~ said...

k.maiza: tak rasanya... akak, next week isnin sampai rabu saya tido di IVM... =)

doBot said...

Sobar jek la Zue. Nak buek camno? Apo kato kito buek klinik? Huhuhuhu....

~│IbuCats│~ said...

dobot: den tengah sobar la ni ha... nak buek camno..kang merungut banyak keno buang sio sio jo... hahaha
ekau nak bukak klinik? den on je!

ridzuanriani said...

Zue, mmg gtu pun. Ado lah tuh rezeki ms akn dtg.. jadi org besau di JPH.. heheh

~│IbuCats│~ said...

k.yani: hehehe....org besar? insyaAllah, aminnnnn...