Saturday, November 27, 2010

sakit kepala..nape?


salam uols...

lately ni selalu kena sakit kepala @ pening senang cakap.

kalau ikut apa yang aku baca, International Headache Society mengklasifikasikan sakit kepala ni kepada 3 kategori...
  • primary headaches - ada 3 type iaitu disebabkan tension, migraine or cluster headache. primary headache ni ada sesetengah orang akan cepat resolve after makan ubat, and ada gak yang amik masa yang lama tuk sembuh. tension headaches paling common untuk wanita...
  • secondary headaches - biasanya disebabkan oleh faktor2 seperti brain tumor, bleeding kat brain, meningitis or encephalitis.
  • cranial neuralgias/facial pain - jenis yang ni lebih berkait dengan nerves (saraf). means ada something happen pada sistem saraf di bahagian leher or kepala kita.


aku tak tau la aku kategori mana satu.. tension ke aku ni? rasa cam tak. tah la..


tension headaches ni antara punca2nya adalah stress dan ngadap komputer terlalu lama. (ini mungkin kot!)

aku malas nak gi check. sebab aku alami sakit kepala since sekolah rendah. dulu masa sekolah, aku telan panadol macam kacang putih, sampai doctor tahan aku dari makan panadol ari2.huhu.

lagi satu, aku tak tahan kena panas terik. kalau aku berjemur lama sikit, kompom aku pening kepala pastu.. (puteri lilin la ala2 ni.. tapi puteri lilin putih melepak, aku puteri ape ha? puteri senandong? wakakaka)

masa aku darjah 6, aku ada undergone 1 surgery... ada growth dalam telinga. hazab weyh masa tu! tapi after tu, ok dah. takde sangat sakit kepala. but still takley tahan duk bawah matahari lama2.

but now, rajin sangat aku kena sakit kepala. kalau datang tu, nak bukak bijik mata pun takley.kalau tunduk lagi la, macam nak terkeluar rasanya bola mata ni.

tapi tu sume aku malas sangat nak layan. makan panadol, then aku tido. bila bangun, sakit kepala pun ilang.

but ada satu menda yang wat aku risau sekarang. I got a lump. actually dah ada lump since form 2 dulu. jangan tanya lump tu katne ye, sensored!

last year before deliver chiepani, aku dah check ngan gynae. dia cakap tunggu anak lahir and besar.

now, aku nak check semula lump ni. dah wat appointment ngan my gynae this Monday afternoon. joe paksa aku gi check sebab dia risau selalu sangat ngadu sakit kepala kat dia.

btw kan geng, breast cancer ada related ngan headache ke??

ni tengah nak stadi difference betweeen tumor and cancer....



sekian, wallahualam.

5 comments:

Riani&Ridzuan said...

Hmmm.. Kalau sakit kepala on its own, mmg kena risau skit. Sbb sakit kpala biasanya symptom utk penyakit lain mcm klu kna flu (60% dr yg kna flu ada sakit kpala).

Sepupu kyani pun ada lump gak kt tuttt. Pun slow growth gak, jd lepas beranak, dia pun buang growth tu. Insyaallah ok.

~│CatWoman│~ said...

k.yani: o yeke kak? kalau camtu kena risau dah ni.. huhu... selalu sangat kena sakit kepala ni..

lump tu mmg kita ingat nak remove.. risau takut jadi malignant je... nauzubillah...

•♥• Momma Miq •♥• said...

ermm doc ckp kebanyakan wanita ader lumps esp after deliver a bby.. setahu eita lumps jenis cysts x berbahaya.. aper pun dptkn nasihat doctor.. hopefully xder aper2 zue ;)

Drama Mama said...

ermmmm better check ehh...tapi my hubby pun selaluuuuuuu sangat sakit kepala.suh gi check takmau. risau dibuatnya. huhuhu

ttp://twinkywinkystars.blogspot.com

~│CatWoman│~ said...

eita: tapi zue ada since form 2.. huhu...scaryyy kan?

arini pegi check for the 2nd time, then maybe nak arrange for surgery terus... takotttt!!!